Almanya’da Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?
- MHRPartner
- Almanya, Şirket Kurmak
- 0 Yorumlar
Mehmet Akif Özmen - Yönetim Kurulu Başkanı
Avrupa Birliği Türkiye’nin en çok ihracat ve ithalat yaptığı bölgelerin başında gelmektedir. Bu yönüyle Avrupa ülkeleri Türkiye’nin en büyük ticari partneri konumundadır. Son zamanlarda yurt içinde artan döviz kurlarının da etkisiyle Türkiye’deki girişimcilerin yurt dışına yatırım yapma iştahlarında hissedilir bir artış söz konusudur. Almanya’da şirket kurmak ve yatırım yapmak bunların başında gelmektedir. Almanya yabancı yatırımcılar için son derece cazip ve avantajlarla dolu bir yatırım ülkesidir. Bu yüzden girişimciler ve yatırımcılar Almanya’da şirket kurmanın avantajlarını merak etmektedir.
Almanya’da Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?
Küreselleşen dünya fırsat ve tehditleri beraberinde getirdi. Yurt dışında özellikle de devasa ekonomik büyüklüğe sahip Almanya piyasasında çok cazip iş fırsatları ve kazançlar yerel girişimcilerimizi bekliyor. Almanya’da şirket kurarak yakalayacağınız avantajları aşağıda sizin için özetledik.
Devasa Pazar Fırsatları: Almanya’da şirket kurmak yatırımcı şirketlerin Avrupa piyasasına açılmalarını sağlayan en önemli kapılardan birisi. Çünkü Almanya, Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomisi ve pivot ülkesi. 82 milyonluk nüfusuyla Almanya, Avrupa Birliği’nin en kalabalık ülkesi ve AB içindeki en büyük pazar. 2,2 trilyon avroyu aşan gayri safi yurtiçi hasılasıyla Almanya, Avrupa’nın en büyük ekonomisi ve dünyanın en güçlü üçüncü ekonomisidir. Almanya özellikle AB genişlemesinden yararlanıyor. 1995’ten bu yana dünya ticaretindeki payını artıran en önemli yedi sanayileşmiş ülke arasında tek ülkedir.
Alman ekonomisini karakterize eden özel sektöre ait küçük ve orta ölçekli firmalardır. Tüm işletmelerin %85’i küçük veya orta ölçeklidir. Bu, Alman endüstrisini çok esnek, çok yönlü ve rekabetçi kılıyor. Kendi işlerinde son derece uzmanlaşmış söz konusu firmaların çoğu, kendi alanlarında “gizli şampiyonlar” olarak adlandırılan dünya pazar liderleridir.
Merkezi Lokasyon: Almanya’nın Avrupa’daki merkezi konumu, onu mal ve hizmetler için ana arter ülke konumuna yükseltiyor. Almanya, birbirine sıkı sıkıya bağlı karayolları, demiryolları ve uluslararası havaalanları ağına sahiptir. Frankfurt’taki havaalanı uluslararası bir merkezdir. Hamburg Limanı, Avrupa’nın en büyük konteyner aktarma merkezlerinden biridir. Ayrıca, vizesiz seyahat imkanı ile Avrupa Birliği’nin diğer ülkelerine doğru ticaretinizi genişletme imkanına kavuşuyorsunuz. Böylece merkezi Almanya’da olan bir şirket Hollanda, Belçika, Fransa’ya kadar muazzam pazar fırsatlarına erişim sağlıyor. 28 Avrupa ülkesine gümrüksüz ticaret yapma potansiyeli kazanıyor.
Yeni İş Bağlantıları: Almanya’da şirket kurarak yeni piyasalara, yeni iş ilişkileri ağına ve yeni iş fırsatlarına yelken açıyorsunuz. Bu da küresel ölçekte yeni iş bağlantıları kurmanıza kapı aralıyor. Fırsatlar, hazır olanlar ve onları kovalayanlar için vardır.
Almanya çok kültürlü ve farklı etnik yapılara açık bir pazardır. Almanya’da 7 milyondan fazla yabancı yaşıyor. Bazı metropol bölgelerin kendi okulları, kiliseleri, mağazaları ve restoranları ile önde gelen yabancı toplulukları vardır. Örneğin, Düsseldorf bölgesinde çok sayıda Japon, Frankfurt ve çevresinde çok sayıda Koreli, Köln bölgesinde çok sayıda Türk ve Hamburg’da çok sayıda Çinli yaşıyor. Alman mavi ve beyaz yakalı işçilerin yaklaşık %70’i İngilizce konuşabiliyor. Bu durum uluslararası düzeyde güçlü bir network oluşturmanıza alan açıyor.
Küresel İş Deneyimi: Almanya’da şirket kurarak küresel ölçekte iş yapma deneyimi kazanıyorsunuz. Şirket yönetme, piyasa bilgisi ve işinizin dinamikleri konusunda yepyeni bilgi, deneyim ve yetkinlikler ediniyorsunuz. Bu kazanımlar yereldeki iş yapma tarzınızı da geliştiriyor.
Marka Yatırımı: Almanya’da şirket kurmak ayrıca firmalar için çok önemli bir marka yatırımı. Türkiye’deki şirketinizin marka değeri, ticari itibarı ve kredibilitesi bir anda yükseliyor. Sizi küresel vizyona sahip bir şirket konumuna taşıyor. Hem yerel hem de küresel düzeyde iş bağlantılarınızın genişlemesine zemin hazırlıyor.
Riskleri ve Kazançları Çeşitlendirmek: Almanya’da şirket kurarak yerel riskleri yurt dışı yatırımlarla dengelemek ve küresel piyasalardaki iş fırsatlarını yakalayarak yüksek kazanç kapılarını aralamak da çok akılcı bir strateji. Bu sayede iç piyasadaki ekonomik şoklara karşı daha dayanıklı bir yatırım portföyünüz oluyor. Ayrıca, kazanç imkanlarınızı da çeşitlendirmiş oluyorsunuz. Bu sayede en şiddetli risklere karşı ayakta kalmanızı ve güvenli büyümenizi güçlendiriyorsunuz.
Güvenli ve Hızlı Yatırım: Almanya’nın istikrarlı ekonomik yapısı, hukuki ve fiziksel altyapılarının gelişmişliği güvenli yatırımlara imkan sağlıyor. Alman yatırımcı için geçerli olan hukuki şartlar, yabancı yatırımcılar için de aynen geçerlidir. Almanya, açık ve net olan vergi ve hukuk sistemiyle yatırımcıları desteklemektedir. Almanya açık bir pazardır ve yabancı yatırımcılara oldukça sıcaktır. Bu, Almanya’da iş kuran ve şu anda 2,7 milyondan fazla kişiyi istihdam eden 22.000 yabancı işletme tarafından kanıtlanmıştır. Alman pazarı hemen hemen tüm alanlarda girişimci yatırımlara açıktır. Artık devlet kontrolünde endüstriler bulunmuyor.
Ayrıca, Almanya’nın Türkiye’ye coğrafi olarak yakın olması ve saat farkının az olması yatırımların daha hızlı hayata geçirilmesini ve daha etkili yönetilmesini kolaylaştırıyor.
Yabancı Para Birimi Üzerinden Kazanç: EURO gibi değerli para birimleri üzerinden gelir elde etmek yerel firmalar için finansal avantajlar getiriyor. Ülkemizde son 4 yıldır kurlardaki aşırı oynaklık ve yükseklik bu avantajı daha da büyütüyor.
Teşvik ve Desteklerden Yararlanma: Almanya hükümeti yurt içi ve yurt dışı yatırımcılar için hatırı sayılır vergi avantajları ve teşvik paketleri sunmaktadır. Özellikle Almanya’da lojistik, perakende, IT alanında teşvikler bulunmaktadır.
Ayrıca, yapılan yatırımları örnek göstererek cari yasalara uymak kaydıyla, 10 yıllarca vergi vermeden işinizi büyütmeniz mümkündür.
Öte yandan Türkiye de yurt dışına yatırım yapan şirketlere cazip teşvik paketleri sunmaktadır. Mesela, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen YLDA (Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağları) şirketlerinin yurt dışında ilk kez kurulan tesisleri, bu tesisler ile entegre çalışacak dağıtım ağının cep depolarının ve bu ağın işletilmesine yönelik giderleri ile yurtdışı stratejik varlık (YSV) kiralanması ve işletmesi giderleri yüzde 70 oranında ve YLDA başına en fazla 60 milyon TL’ye kadar desteklenmektedir.
Yurtdışında kiralanan üçüncü parti lojistik hizmetlerinin satın alındığı, bakanlıkça uygun görülen cep depolar ve tesislerin giderleri ilk 2 yıl yüzde 70, diğer yıllar yüzde 50 oranında ve YLDA başına yıllık en fazla 24 milyon TL’ye kadar destek sağlanmaktadır.
Ucuz Kredi İmkanlarına Erişim: Avrupa’nın en önemli ekonomik motor gücü olan Almanya finansal kuruluşlarının kredi imkanları son derece geniştir. Yıllık % 3 – %5 arasında faiz ile ihtiyacınız ölçüsünde kredi sağlanmaktadır. Yatırımınızın büyüklüğüne göre sınırsız arsa imkanları ile ciddi manada destekler ön plandadır. İyi bir yatırım projeniz varsa finansal kuruluşlar kredi musluklarını size açmaktadır.
Türkiye’deki Şirket İçin Vergi Avantajı: Almanya’da şirket kurmak Türkiye’deki şirketinizin vergi politikasına yasal sınırlar içinde önemli avantajlar sağlayabilir. Ayrıca, Türkiye’den işçi getirip Almanya’daki şirketinizde çalıştırabilirsiniz. Konu son derece teknik ayrıntılar içerdiğinden bu konuda Almanya ve Türkiye vergi mevzuatını çok iyi bilen danışmanlardan destek almanızı öneririz.
Yatırımcı Vizesi ve Oturum İzni Alma: Almanya’da şirket kurmak yatırımcı vizesi almak, kendiniz ve aileniz için oturum vizesi almak için en kolay yollardan birisidir. Bu sayede Schengen vizesi sayesinde tüm Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahip olursunuz. Almanya’da şirket kurmak, bir şirkete ortak olmak veya bu şirketlere yönetici olmak için Almanca şartı aranmıyor. Yine, geçici oturum izni almak ve üç yıl sonunda kalıcı oturum izni almak için de Almanca şart değildir.
Çalışanlarınıza Küresel Kariyer Fırsatları Sunma: Almanya’da şirket kurarak, çalışanlarınıza küresel ölçekte kariyer yapma kapısını da açmış olursunuz. Bu hem iyi çalışanlarınızı bünyenizde tutma ve daha yetenekli çalışanları şirketinize çekmek için pozitif bir çekim oluşturur. Şirketinizin insan kaynaklarının kalitesi, memnuniyeti ve motivasyonu yükselir.
Almanya’da Nasıl Bir Şirket Kurmalıyım?
Almanya’da çok farklı şirket türleri bulunmaktadır. Bu konuda daha detaylı bilgi için Almanya’da Şirket Kurmak sayfamızı inceleyiniz. Genel olarak özetlersek şirket kurmadan önce;
- İşin niteliği,
- Sermaye miktarı,
- Satış hacmi projeksiyonları,
- Risklerin ve maliyetlerin analizi,
- Almanya şirketler hukukun incelenmesi
çalışmalarının yapılması gerekir. Vergisel avantajlar ve teşvikler de değerlendirilerek iyi bir danışmanlıkla en uygun şirket türüne karar verilir.
Bir şirket türünden ihtiyaca göre başka bir türüne geçiş yapmak mümkündür. Elbette bu geçiş işlemlerinde avukatlık, noter ve danışmanlık ücretleri söz konusudur.
Hem Türkiye’de ticari kredibilitenizin artması hem de Almanya’daki teşvikler ve kredi imkanlarından kolaylıkla yararlanabilmeniz için Almanya’da şirket kurarak firma sahibi olmanız her zaman avantajlıdır.
Network ve birçok ülkeye bağlantılı olması açısından Almanya’da şirket kurma süreci yavaş işlese de ciddi ve kararlı yatırımcılara yetkililer tarafından kolaylıklar sağlanmaktadır. Alman yetkililerin şirket kurma ve yatırım kararınızı değerlendirip onaylarken hangi başlıklara öncelik verdikleri öğrenmek için bu yazımızı gözden geçirin.
Okuma Tavsiyesi
Almanya ve Hollanda’da şirket kurmanın ne kadara mal olacağıyla alakalı karşılaştırmalı bir maliyet analizi için bu makalemizi detaylı incelemenizi öneriyoruz.
Makaleyi keşfedin!
İlgili Yazılar
- MHRPartner
- 30 Ocak 2023
Almanya ve Hollanda’da Şirket Kurmak İçin İş Planı Hazırlama
Mehmet Akif Özmen | MHR & Partners Yönetim Kurulu Başkanı Almanya ve Hollanda’da yen ..