İhracat Gelirlerindeki Kurumlar Vergisi Oranında İndirim
- MHRPartner
- ihracat, kurumlar vergisi, Vergi
- 0 Yorumlar
Kategori: Sirküler
Konu : İhracat yapan firmaların münhasıran ihracattan elde ettikleri gelirleri için kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanması
Tarih : 21.05.2022
İhracat yapan firmaların münhasıran ihracattan elde ettikleri gelirleri için kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanması hakkında bir düzenleme yapıldı.
22 Ocak 2022 tarihli ve 31727 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7351 sayılı Kanun ile; İhracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına, sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına 1 Ocak 2022 tarihinden, özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerde 2022 takvim yılında başlayan özel hesap döneminin başından itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanmasına yönelik düzenleme yapılmıştı. GİB tarafından yayımlanan 20 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile konu hakkında açıklamalarda bulunulmuştur. Buna göre;
- İhracat ve üretimden elde edilen kazançlar için kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanmasına yönelik düzenlemeden 17 Mayıs 2022 (süre uzatımı ile 20 Mayıs 2022) tarihine kadar verilmesi gereken 2022 yılı 1. Dönem Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinde yararlanılacaktır.
- Mükelleflerin ihracat faaliyetlerinin yanı sıra diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarının da bulunması halinde ihracattan kaynaklanan ve 1 puan indirim uygulanacak matrah, ihracattan elde edilen kazancın ticari bilanço karına oranlanması suretiyle tespit edilecektir. 1 puan indirim uygulanacak kazanç tutarı, gerek ihracattan elde edilen kazancı gerekse ilgili dönem safi kurum kazancını aşamayacaktır.
- Sanayi sicil belgesini haiz olan ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumlar, münhasıran bu üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranını 1 puan indirimli uygulayabileceklerdir.
- Üretim ve ihracattan elde edilen kazanç, safi kurum kazancını aşamayacaktır.
- Kanunun 32/A maddesi kapsamındaki indirimli vergi oranı, 1 puanlık indirimden sonra uygulanacaktır.
- Üretim faaliyetinden elde edilen kazanca, kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli olarak uygulanması halinde, bu kazancın ihracata isabet eden kısmına ikinci defa indirime yol açacak şekilde ayrıca 1 puan indirim uygulanmayacaktır.
- Transit ticaret kapsamındaki mal satışları ihracat faaliyeti olarak değerlendirildiğinden, bu faaliyetlerden elde edilen kazançlar da indirimden yararlanır.
- Yurt içinden, serbest bölgeler ile gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara yapılan satışlar da ihracat olarak kabul edilecek ve bu faaliyetten elde edilen kazançlara 1 puan indirim uygulanabilecektir.
- 1 puan indirim uygulanacak kazanç tutarı, gerek ihracattan/üretimden elde edilen kazancı gerekse ilgili dönem safi kurum kazancını (kurumlar vergisi matrahını) aşamaz. Dolayısıyla, mükelleflerin ihracat/üretim faaliyetinden elde ettiği kazancın ticari bilanço karından fazla olması halinde safi kurum kazancını (kurumlar vergisi matrahını) aşmamak kaydıyla ihracat/üretim faaliyetinden elde edilen kazancın tamamına 1 puan indirim uygulanabilecektir.
- Mükelleflerin; ihracat/üretim faaliyetlerinin yanı sıra diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarının da bulunması halinde, ihracattan/üretimden kaynaklanan ve 1 puan indirim uygulanacak matrah, ihracattan/üretimden elde edilen kazancın Ticari Bilanço Karına oranlanması suretiyle tespit edilecektir.
İlgili Yazılar
- MHRPartner
- 6 Haziran 2023
Karadağ’da ve Bulgaristan’da Yatırım Yapmak: Karşılaştırmalı Analiz
Mehmet Akif Özmen | MHR & Partners Yönetim Kurulu Başkanı | Yeminli Mali Müşavir 200 ..
- MHRPartner
- 21 Mayıs 2022
İmalatçıların Mal İhracında İhracat Bedeline Göre KDV İade Uygulaması
21/04/2022 tarih ve 31816 sayılı resmî gazetede yayımlanan “41 Seri No.lu KDV Genel Uygul ..