Almanya’da Şirket Kurmakla İlgili Sık Sorulan Sorular

Mehmet Akif Özmen - MHR & Partners Kurucusu

Almanya’da şirket kurmak yatırımcı şirketlerin  Avrupa piyasasına açılmak için en önemli kapılarından birisi. Çünkü Almanya, Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomisi ve pivot ülkesi. Almanya’da şirket kurmak ayrıca firmalar için çok önemli bir marka yatırımı. Yerel riskleri  yurt dışı yatırımlarla dengelemek ve küresel piyasalardaki iş fırsatlarını yakalayarak yüksek kazanç kapılarını aralamak çok akılcı bir strateji. Bu yazımızda, Almanya’da şirket kurmak konusunda girişimcilerin en çok merak ettikleri soruları ele alıp cevaplıyoruz.

Yurt dışı hizmet sürecimizle ilgili kapsamlı bir dosya hazırladık. Buradan indirerek inceleyebilirsiniz.

Özet olarak, en başta bir görüşme yapılır. İlk adımlar belirlenir. Görev dağılımı olur. Istenilen asamaya kadar takip eder ve destek veririz.

Evet. MHR & Partners olarak Almanya’da şirket kuruluşu ve sonrasında her aşamada sürecin içinde aktifiz. Siz firmalarımızla uzun vadeli bir işbirliği geliştirmek ve yurt dışı açılımınızda ihtiyaç duyduğunuz her durumda destek vermek temel misyonumuzdur.

Almanya’ya gelmeden Apostil yoluyla işlemler yürümektedir. Ancak, bu noterin tavrına göre de değişebilmektedir.

Bu dosya ile Türkiye’deki bir notere gidip Apostil alıyorsunuz. Aynı zamanda sizin pasaportunuzun kopyasını da Noter tarafından asli ile aynıdır diyerek tasdik ettiriyorsunuz. Bunları yaptıktan sonra, bize orijinal dosyaları göndermeniz gerekiyor.

Sonrasında,

  1. Biz sizin adınıza şirketi kuruyoruz.
  2. Şirketin ilk ve tek yöneticisi oluyoruz.
  3. Gereken bürokrasi işlemlerini takip ediyoruz.
  4. Banka işlemlerini gerçekleştiriyoruz.
  5. Siz 25.000 Euro ana sermayeyi yatırıyorsunuz.
  6. İdari mahkemeden sicil numarası alıyoruz.
  7. Maliyeden vergi numarası alıyoruz.
  8. Uluslararası vergi numarası alıyoruz.
  9. Gümrük numaranızı alıyoruz.


Apostil ile ilgili işlemleri başlatmadan önce yapılacak ilk giderleri karşılamak için belli bir miktar ön ödeme alıyoruz.

Gerekmiyor.

Vize alamamanız durumunda Türkiye’deki bir noterde yapacağınız apostil yöntemiyle Almanya’daki Noterimize bir vekalet tanzim ediyorsunuz. Bu vekalet yoluyla biz Almanya’da şirket kuruluş işlemlerinizi yürütüyoruz. 

Evet, talep halinde bu hizmeti veriyoruz.

Kurulmak istenilen şirketin özelliklerini değerlendirerek tavsiyede bulunuruz ve gereken hizmetleri sunarız.

Almanya’da banka hesap açılışı vekalet yoluyla olmuyor. Hesap açma işlemini şirket kurulduktan ve yönetici ataması yaptıktan sonra gerçekleştiriyoruz.

Her şehirde şirket kurabiliriz. Önce ihtiyaç analizi yapıyor sonrasında sizi yönlendiriyoruz.

Şirketin kurumsal yapılanması sağlandığı takdirde da bu konuda hizmet veriyoruz.

Fiyat bilgisini ilk görüşme sonucunda yazılı teklif şeklinde size sunuyoruz. Müsait olduğunuz bir zaman diliminde şirket yetkilileriniz ile çevrim içi toplantı yapıp bilgi alışverişinde bulunmak isteriz.

Uygun görüldüğü takdirde sizlere bir oturum linki gönderip, sözleşme sonrası mahsup edilmesi kaydıyla 50 Euro KDV karşılığı istenilen bilgilendirme toplantısı gerçekleştirebiliriz.

Vatandaşlık beş – sekiz sene sonra olabiliyor.

Bütün adımları beraber belirliyoruz. Zamanlamayı görüşüyoruz. Muhtemel engelleri ve riskleri müzakere ediyoruz. Adim adım ilerliyoruz. Almanya’da sabırlı olmak gerekiyor.

Zamanlama olarak şirket kurulumunun gerçekleşme 1-3 ay, oturum işlemleri 3-12 ay. Bürokrasiden kaynaklanan gecikmeler olabiliyor. Bir de kurmuş olduğunuz şirketin gerçek anlamda çalışması ve çalıştırılması önemli.

Bizimle sözleşme yaptıktan sonra şirket kurulumunda son aşamaya gelince biz size vize alınması konusunda yardımcı olacağız.