Romanya’ya Yatırım Yapacak Şirketlerin En Sık Sorduğu Sorular
- MHRPartner
- Romanya, Yatırım, Yurt Dışı
- 0 Yorumlar
MHR & Partners Akademi
Romanya 2007 yılında AB’ye üye oldu. AB üye devletleriyle Romanya arasında gelişmişlik farkını kapatmak için AB fonları tarafından sürekli desteklendi. Bugün, Doğu Avrupa’da Karadeniz’e kıyısı olan bir ülke olarak Romanya, dünyanın birçok yerinden yabancı yatırımcıların radarına girdi. Türkiye’den çok sayıda girişimcimiz Romanya pazarında aktif yatırım halindedir. Birçok girişimcimiz de Romanya’da yatırım yapmanın ve şirket kurmanın peşindedir. Bu yazıda Romanya’ya yatırım yapacak şirketlerin en çok merak ettiği soruları kısa başlıklar halinde ele alıyoruz.
Romanya, AB üyesi olmasına rağmen henüz Avrupa Döviz Kuru Mekanizmasının (ERM II) bir parçası değildir. Romanya‘da “Euro” para birimini genelde çok büyük işletmeler tarafından tercih ediliyor. Günlük işlemlerde Romanya’nın yerel para birimi olan “Leu” (Türkçe: Ley) yaygın olarak kullanılıyor. Romanya para birimi kullanımda “RON” olarak kısaltılmaktadır.
Hayır, Romanya’da şirket kurmak için oturma izni gerekmemektedir.
Evet.
Evet. Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Romanya’ya giriş yapabilmeleri için vizelerinin olması gerekiyor.
Evet, talep halinde bu hizmeti veriyoruz.
Henüz dahil değil. Ancak, yakın bir zamanda dahil olması yönünde yüksek bir beklenti mevcuttur. Romanya, bu konuda tüm gereklilikleri yerine getirmiştir.
Romanya yenilikçi yatırım fikirlerini desteklemektedir. Girişim fikrinizin yetkili otoriteler tarafından beğenildiği durumlarda herhangi bir sermaye ve personel çalıştırma gibi bir şart koşulmaksızın size oturum ve çalışma vizesi verilir.
Başvuru tarihinden itibaren ortalama olarak 30 – 45 gün içinde sonuçlanmaktadır.
Evet. Şirket ortakları kendileri ve aileleri için işveren oturum izni alırlar. 5 yıldan sonra geçici oturum izinleri kalıcı oturum iznine çevrilir. Hatta sorumlu müdürleri hem çalışma hem de oturum iznine sahip olurlar.
Evet. Geçici oturum izni en fazla 12 aylık süre için verilir ve sonrasında kalmaya devam etmek istiyorsanız, süre uzatımı için yeniden başvuru yapmalısınız.
Vizenizin dolmasına 1 ay kala oturum vizesi için gerekçelerinizi de sunarak başvuru yapmanız gerekiyor. Oturma izni başvuruları Romanya Genel Göç Müfettişliklerine yapılmaktadır.
Şirket kurarak kolay ve hızlı oturum izni almanız mümkündür. Ayrıca, sürekli oturum izni için güvenli bir yöntemdir. Bunun yanında Romanya’da 50.000 EUR değerinde gayrimenkul satın alarak da oturma iznine başvuru yapabilirsiniz.
Vatandaş olabilmek için 7 yıl kesintisiz yılda 180 günden fazla Romanya’da kalmanız gerekiyor.
Romanya IT sektörüne çok yüksek vergi avantajları ve teşvikler sunmaktadır. Romanya, Avrupa hatta dünyanın önemli yazılım üslerinden biri olma yönünde ilerlemektedir. Bunun yanında, sağlık, altyapı, tarım, turizm sektörlerinde yabancı yatırımcılar için önemli fırsatlar bulunmaktadır. Bu konuda daha ileri bir bilgi için Romanya’da Şirket Kurmak sayfamızın ilgili bölümünü okumanızı öneririz.
Bu makalemizde Romanya’da şirket kurmak ve yatırım yapmak için 23 neden sıraladık.
Gelir ve kurumlar vergileri kardan %16 olarak ödenir. KDV genel oranı %19 dur. KOBI ler için cirodan %3 veya %1 götürü vergi tercih istisnası uygulanabilir. Bu istisna her şirket için yıllık 1.000.000.- euro ciro ile sınırlıdır. Aşıldığında yıllık kardan %16 alınır. Kar dağıtımı vergisi %5’tir.
Evet. 1989 yılından beri iki ülke arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması yürürlüktedir.
Evet. Herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Öte yandan, yabancı kişiler bireysel olarak Romanya’da konut satın alabiliyor ancak arazi alamıyorlar.
Romanya’da şirket türleri hakkında özet bilgi için tıklayınız!
Bu konuda detaylı bir açıklama için Romanya’da Şirket Kurmak sayfamızın ilgi bölümünü okumanızı öneririz.
Bu konuda detaylı bir açıklama için Romanya’da Şirket Kurmak sayfamızın ilgi bölümünü okumanızı öneririz.
Asgari ücret, 2022 yılı itibariyle brüt 2,550 Leyi (515 EUR) ve net 1,524 Leyi (305 EUR)’dur.
Romanya ve Türkiye’de asgari ücret EUR cinsinden birbirine yakındır. Romanya’da yaşam maliyetleri Türkiye’den ortalama yüzde 20 daha pahalıdır. Detaylı karşılaştırma için tıklayınız!
Evet. 2022 Global Barış Endeksinin Raporuna göre Romanya, 163 ülke içinde en güvenli 31. ülkedir. Avrupa suç ortalamalarının çok altında bir ülkedir.
Evet. Romanya 1 Ocak 2017 tarihinden bu yana AB üyesidir. Romanya’da faaliyet gösteren şirketle çevre, iş güvenliği, kayıtlı çalışma, çalışan hakları vb. konulara özellikle dikkat etmeleri gerekir.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler:
- Romanya’da Şirket Kurmak
- Romanya’da Yatırım Yapmak İçin 23 Neden
- Karadağ’da Şirket Kurmak
- Avrupa’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Almanya’da Şirket Nasıl Kurarım?
- İngiltere’de Şirket Nasıl Kurarım?
- Hollanda’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Belçika’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Karadağ’da Nasıl Şirket Kurarım?
- Kriz Zamanında Maliyetler Nasıl Düşürülür?
- İhracat KDV İadesi Sirküleri
Size Yardımcı Olalım
Kolay ulaşabilir olmak ve açık iletişim firmamızın temel ilkelerindendir.
Romanya’da şirket kurmak ve yurt dışı bağlantılı diğer hizmetlerimiz hakkında bilgi ve teklif almak için bana e-posta gönderebilir veya aşağıdaki şirket telefon numarasından mesai saatleri içinde (hafta içi 9:00 – 18:00 arası) beni arayabilirsiniz.
+90 542 208 5308
kurumsal.iletisim@mhrpartner.com
İlgili Yazılar
- MHRPartner
- 31 Ocak 2023
Şirket Kuracak veya Çalışacaklar İçin Almanya İş Kültürü
Mehmet Akif Özmen | MHR & Partners Yönetim Kurulu Başkanı Almanya, cazip iş fırsatla ..
- MHRPartner
- 6 Ekim 2022
Mindfulness Nedir? Bize Ne Katar? Günlük Yaşamımızda Nasıl Uygulayabiliriz?
Sena Sağlam | Psikolog – MHR & Partners İnsan Kaynakları Uzmanı Gün içerisinde ..