Romanya’ya Yatırım Yapmak İçin 23 Neden

MHR & Partners Akademi

1 Ocak 2007 yılında Avrupa Birliğine tam üye olan Romanya, Karadeniz’e kıyı şeridi bulunmasının da avantajıyla Doğu Avrupa ve Balkanlar’da stratejik bir geçiş ülkesi konumuna yükselmiştir. Özellikle Avrupa piyasasına açılmak isteyen yabancı yatırımcılar için merkez üssü ülkelerin başında gelmektedir.

Romanya’da yatırım yapmanın birçok avantajı bulunmaktadır. En önemli 23 avantajı Romanya’da şirket kurmak ve yatırım yapmak isteyen girişimcilerimiz için özetledik.

Avrupa Pazarına Kolay ve Güvenli Erişim

1. Romanya 2007 yılında da Avrupa Birliğine (AB) girmiştir.

2. Avrupa Birliği pazarına erişmek ve devasa ekonomik fırsatlardan yararlanmak için Romanya geçiş ülke noktası konumundadır. Yabancı şirketler EORI kodu alarak AB içi ve dışı anlaşmalı ülkeler ile ticarete başlayabilir.

3. Romanya’nın AB gelişmişlik standartlarına gelebilmesi için Romanya devleti ve AB tarafından iç ve dış yatırımlara sürekli destek verilmektedir. AB üyeleri içinde kişi başı AB teşvik fonlarından en fazla yararlanan ülke Romanya’dır.

4. Avrupa’nın en büyük limanlarından biri olan Köstence Limanı, Türk mallarının hem Romanya pazarına girmesine hem de Avrupa Birliği pazarlarına açılabilmesine imkan tanıyor. Karadeniz’e sınır olması Romanya’nın ticari cazibesini artırmaktadır.

5. Başkent Bükreş İstanbul’a havayolu ile 55 dakika, karayolu ile 680 km uzaklıktadır.


Yatırım İçin Uygun Vergi Ortamı ve Teşvikler

6. Romanya’da kurumlar vergisi 2005 yılında yürürlüğe giren bir yasayla yüzde 16’ya düşürüldü. Yıllık 1 milyon EUR’dan daha düşük işletmeler için bu oran yüzde 3’tür. En az 1 tam zamanlı personel istihdam etmeleri durumunda start-uplar için bu vergi oranı yüzde 1’e kadar düşebilmektedir. Romanya, AB üyeleri içinde yabancı yatırımcılar için en cazip vergi rejimine sahip ülkelerin başında gelmektedir.

7. Romanya’da Ar-Ge harcaması yapan şirketler için %50 vergi indirimi vardır. Ayrıca her türlü mesleki ve teknik eğitim için yapılan harcamalar da vergiden düşülebilmektedir.

8. Teknolojik ekipmanlara, bilgisayar ve ilgili ekipmanlara, yazılım programlarına yatırılan karlar vergiden muaftır. İnovasyon ve Ar-Ge alanında faaliyet gösteren mükellefler ilk 10 yıl için kurumlar vergisinden muaftır.

9. Yazılım mühendisi, program analizcisi pozisyonlarında IT sektöründe istihdam edilen personelin gelir vergisi %0’dır. Ayrıca, Ar-Ge kapsamında çalışan personelin gelir vergisi %0’dur. İnşaat işçilerinin gelir vergisi %0’dır.

Ekonomik Büyüklük ve Altyapı

10. Romanya, 20 milyon nüfus ile Balkanlardaki en yüksek popülasyona sahip ülkedir. Bu yönüyle iç ekonomik pazar canlı ve dinamik olup yabancı yatırımcıların ilgisini çekmektedir.

11. Romanya doğal kaynaklar ve üretimde kullanılan girdi hammaddeleri açısından zengin bir ülkedir.

12. Dünyanın 46. Büyük ekonomisidir. Kişi başı gelir 15.000 USD seviyelerindedir. İşsizlik ve enflasyon oranları düşüktür. Romanya dünyanın istikrarlı büyüyen ekonomileri arasındadır.

13. Altyapının geliştirilmesine yönelik hükümet projeleri ve bu sektöre yatırım yapılmasını desteklemek için sunulan önemli miktardaki AB fonları, altyapı geliştirme sektörünü cazip hale getiriyor.


Yatırım İklimi

14. Romanya’da serbest piyasa ekonomisi ve kambiyo rejimi geçerlidir.

15. Romanya, 2004 yılından beri bir NATO ülkesidir.

16. Avrupa Birliği ülkesi olmanın sağladığı hukuk, istikrar, güven ve öngörülebilirlik standartlarına sahiptir.

17. Hızlı bir şekilde şirket kurmak mümkündür. Prosedürler sadedir.

18. Romanya’da arsa fiyatları, Avrupa’nın geneline oranla çok düşüktür. Romanya’da yabancı kişiler konut ve işyeri satın alabilmekte ancak arazi satın alamamaktadır. Oysa, tüzel kişiliğe sahip yabancı şirketler hem konut hem de arsa / arazi satın alabilmektedir.

19. Bireyler için yaşam giderleri ve şirketler için girdi fiyatları AB genel ortalamalarının çok altındadır.

20. Eğitilmiş ve lisan bilgisi olan nitelikli personel bulmak kolaydır. İngilizce yaygın olarak kullanılmaktadır.

21. Personel maliyetleri Avrupa ortalamalarının oldukça altındadır.

22. Yabancıların hak, hukuk ve güvenlikleri garanti altındadır. Yabancı girişimciler ticari faaliyetlerinde hukuken Romen vatandaşları ile eşit statüdedirler.

23. Türkiye’den Romanya’ya yatırım yapan iş insanlarının saygınlığı iyi düzeydedir. Roman yetkililer tarafından girişimcilerimize destek verilmektedir. Romanya’nın günlük yaşamına uyum sağlamak bu yönüyle kolaydır.

Okuma Tavsiyesi

Romanya’da Şirket Kurmak başlıklı sayfamızı da incelemenizi öneriyoruz. Romanya’da şirket türleri, şirket kurmak için aranan belgeler, vergi oranları ve teşvikler, yabancı yatırımcılar için cazip sektörler bu sayfamızda detaylı bir şekilde izah edilmektedir.

özge tEKE

MERKEZ OFİS | KURUMSAL İLETİŞİM

Size Yardımcı Olalım

Kolay ulaşabilir olmak ve açık iletişim firmamızın temel ilkelerindendir.  

Romanya’da şirket kurmak ve yurt dışı bağlantılı diğer hizmetlerimiz hakkında bilgi ve teklif almak için bana e-posta gönderebilir veya aşağıdaki şirket telefon numarasından mesai saatleri içinde (hafta içi 9:00 – 18:00 arası) beni arayabilirsiniz.

+90 542 208 5308

kurumsal.iletisim@mhrpartner.com