Almanya’da Yatırım Yaparken ve Oturum İzni Talep Ederken Bilinmesi Gereken Önemli Başlıklar
- MHRPartner
- Almanya, Oturum İzni, Şirket Kurmak, Yatırım
- 0 Comments
MHR & Partners Akademi
Şirket olarak yurt dışında yatırım yapmak son derece stratejik bir operasyondur. Yatırım kararı aldıktan sonraki aşamada yatırımcı vizesini, şirket kurma ve oturum izinlerini alıp yatırıma başlamak daha zorlu bir aşamadır. Bu yazımızda Almanya’da şirket kurmak ve yatırım yapmak isteyen girişimcilerimizin çokça sordukları şu sorulara cevap arıyoruz. Şirket yöneticisi olarak Almanya’ya yatırım yaparken ve oturum talebinde bulunurken nelere dikkat etmeliyim? Şirket kuruluşundan yatırımın fiilen icra edilme sürecine kadar Almanya’da resmi merciler nelere dikkat etmektedirler? Almanya’da yatırım yapabilmek için oturum iznine ihtiyaç var mıdır? Oturum izni alınması hangi şartlarda mümkün olmaktadır? Yatırım yapacaklar için prosedür ve yol haritası ne şekildedir?
Almanya’daki Resmî Kurumların Yatırım Kararınızı Değerlendirirken Önem Verdikleri Hususlar
- Çalışma yöntemlerinizin yasallığı sorgulanır. Kayıtlı, resmi ve şeffaf olmak en önemli husustur.
- Yatırım yapacağınız piyasayı ve iş koşullarını tanımanıza önem verilir.
- Detaylı bir projenizin ve iş planınızın hazır olması gerekmektedir.
- İşinizle ilgili tecrübenize değer verilir. Kuracağınız şirket ve yatırım yapacağınız alanla geçmiş deneyiminiz örtüşmeli veya ilişkili olmalıdır.
- İş bağlantılarınıza ve sonraki süreçte oluşacak ticari alanlara bakılır.
- İşiniz ile oluşacak para akış hızınızı hesaplamanız gereklidir.
- Dil yeteneğinizden çok işi yapabilecek ekibiniz ve sisteminize bakılır.
- Ücretli istihdam oluşturma kapasitenize itibar edilir.
- Sermaye gücünüz kadar, süreklilik ve sürdürülebilir olmanız daha önceliklidir.
- Danışman firmayla çalışmanız herhangi bir kaza riskini azaltacağı için kaliteli danışmanla çalışmaya verdiğiniz değere bakılır.
Yukarıdaki, başlıklar için şirketinize 10 üzerinden 7 ve üstü bir puan veriyorsanız yatırım kararınızı sonuna kadar takip edin. 5-6 puan aralığı ise risklidir. Karar sizindir. Bundan sonra, şirket kurma ve oturum sürecinizin başlaması daha doğru olacaktır.
Ancak ve 5 ve altında puanınız varsa Almanya’ya yatırım yapmanızı doğru bulmuyoruz. MHR & Partners olarak biz de 5 ve altı notu olan yatırım projelerine danışmanlık desteği vermiyoruz.
Almanya’da Oturum İzniyle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Yurtdışına açılma kararının verilmesiyle birlikte ilk başta gidilmesi gereken bir ayrım bulunmaktadır. Bu ayrım hedefinizin ne olduğu sorusuna verdiğiniz cevaptır.
Yurtdışında yalnızca yatırım mı yapacaksınız? Yoksa önceliğiniz oturum iznini alabilmek mi olacak?
İlk olarak ele alınması gereken konu, oturum izni almaksızın hedefi yalnızca yurtdışında yatırım yapmak isteyen kişilerin hangi prosedürlerden geçerek hangi şartları taşımaları gerektiği hususudur?
Oturum sürecinizi Almanya’da şirketinizi kurduktan sonra başlatmanız daha doğru ve sonuç alan bir işlem olacaktır. Aksi halde başarılı olamayacak ve süreciniz kesintiye uğrayacaktır.
Almanya’da şirket kurmak veya yatırım yapmak için hissedarların oturum iznine sahip olmaları zorunlu değildir. Bununla birlikte, Alman Oturum Kanunu Madde 21’e göre halihazırda var olan şirket veya kurulacak olan şirket genel müdürlüğünü yapacak olan kişi için bir çalışma izni veya oturum izni alınması gerekmektedir. 180 gün içerisinde 90 günden fazla Almanya’da kalınmadığı sürece çalışma iznine ihtiyaç bulunmamaktadır.
Schengen vizesine sahip olmayan ancak Almanya’ya yatırım yapmak isteyen kişiler bunu yapabilir ancak şirket genel müdürü olarak görev alamazlar. Almanya’ya yatırım yapmak oturum iznini sağlamamaktadır ancak yatırım yapmış olan kişiler daha sonra istedikleri zaman serbest meslek vizesi veya yatırıma bağlı vize başvurusu yapabilir. Ancak yatırım yapmayı planlayan kişilerin oturum izni almak istemeleri durumunda aşağıdaki şartların sağlanmış olması gerekmektedir:
- Halihazırda kurulu bir şirketin olması veya yeni bir şirket kurulması,
- İş planının (Business plan) yapılmış olması,
- Yetkili kurumlar tarafından gerekli onayların alınmış olması, (Maliye, Adliye, Emniyet, Gümrük, MIT, Ticaret Odası ve Belediye gibi)
Okuma Tavsiyesi
Almanya ve Hollanda’da şirket kurmanın ne kadara mal olacağıyla alakalı karşılaştırmalı bir maliyet analizi için bu makalemizi detaylı incelemenizi öneriyoruz.
Makaleyi keşfedin!
İlginizi çekebilecek diğer içerikler:
- Almanya ve Hollanda’ya Yatırım Kararı Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Husus
- Almanya’da Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?
- Almanya’da Şirket Kurmakla İlgili Sık Sorulan Sorular
- Avrupa’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Almanya’da Şirket Nasıl Kurarım?
- İngiltere’de Şirket Nasıl Kurarım?
- Hollanda’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Belçika’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Bulgaristan Piyasa Analizi
- Romanya’da Şirket Kurma Rehberi
- İhracat KDV İadesi Sirküleri
Related Posts
- MHRPartner
- 25 Mayıs 2023
Karadağ’da Şirket Kurmanın Maliyeti ve Şartları
Mehmet Akif Özmen | MHR & Partners Yönetim Kurulu Başkanı | Yeminli Mali Müşavir Kara ..
- MHR Akademi
- 10 Şubat 2023
Şirket Kuracak veya Çalışacaklar İçin Hollanda İş Kültürü
Mehmet Akif Özmen | MHR & Partners Yönetim Kurulu Başkanı Deniz seviyesinin altında ye ..