Almanya ve Hollanda’ya Yatırım Kararı Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Husus

Mehmet Akif Özmen - Yönetim Kurulu Başkanı

Şirket olarak yurt dışında yatırım yapmak ve şirket kurmak son derece stratejik bir karardır. Yatırım kararı aldıktan sonraki aşamada yatırım vizesi ve şirket kurma izinleri alıp yatırıma başlamak daha zorlu bir aşamadır. Bu yazımızda Almanya’da ve Hollanda’da şirket kurmak ve yatırım yapmak isteyen girişimcilerimizin bu süreçte dikkat etmeleri gereken en önemli başlıklara işaret ediyoruz. Bu bağlamda, ağırlıklı olarak yatırım dosyanızı Almanya ve Hollanda’da değerlendiren yetkili kurumların en çok önem verdikleri hususlara yer veriyoruz.

Almanya ve Hollanda, son yıllarda hem Türkiye hem de dünyanın geri kalan ülkelerinde şirket sahibi girişimcilerin gözde yatırım destinasyonlarından başında geliyor. Her iki ülkenin güçlü bir hukuk sistemine, istikrarlı bir ekonomiye ve yabancı yatırımı teşvik eden güvenli bir iklime sahip olması girişimcileri bu ülkelerdeki yatırım fırsatlarını kovalama konusunda heyecanlandırmaktadır.

2,2 trilyon avroyu aşan gayri safi yurtiçi hasılasıyla Almanya, Avrupa’nın en büyük ekonomisi ve dünyanın en güçlü üçüncü ekonomisidir. 1995’ten bu yana dünya ticaretindeki payını artıran en önemli yedi sanayileşmiş ülke arasında tek ülkedir. Bu ülkede yatırım yapmak ve şirket kurmanın pek çok avantaj ve ayrıcalıkları vardır.

Dünyanın en büyük 4. ihracatçısı konumunda olan Hollanda ise Avrupa Birliği’nin en büyük ticaret merkezlerinden biridir. Birçok Avrupa ülkesine yapılacak ticaret için dağıtım merkezi konumundadır. İngiltere’deki Brexit sürecinin sonrasında yatırım cazibesini daha da artırmıştır. 

Şirket olarak yurt dışında yatırım yapmak ve şirket kurmak son derece stratejik bir karardır. Yatırım kararı aldıktan sonraki aşamada yatırım vizesi ve şirket kurma izinleri alıp yatırıma başlamak daha zorlu bir aşamadır. Bu yazımızda Almanya’da ve Hollanda’da şirket kurmak ve yatırım yapmak isteyen girişimcilerimizin bu süreçte dikkat etmeleri gereken en önemli başlıklara işaret ediyoruz. Bu bağlamda, ağırlıklı olarak yatırım dosyanızı Almanya ve Hollanda’da değerlendiren yetkili kurumların en çok önem verdikleri hususlara yer veriyoruz.

1- Projeniz ve sunuş şekliniz değerlendirilir.

Öncelikle ikna edici ve kapsamlı bir iş planı oluşturmalısınız. İş planı oluşturmadan önce Almanya ve Hollanda’yı ziyaret etmek yerel bir partner eşliğinde iş temaslarında bulunmak, bağlantılar tesis etmek son derece önemlidir. İş planı çerçevesinde vizyonunuzu ve en az 3 yıllık strateji planı oluşturmanızı öneriyoruz. Bu strateji planı içinde faaliyet göstereceğiniz sektörü ve işi belirlemeniz, amaç ve hedeflerinizi netleştirmeniz, yatırım bütçenizi çıkarmanız son derece önemlidir. Bu iş planını ikna edici bir sunum haline getirip yasal otoritelere arz etmek de sonuç almada etkili olmaktadır.

İş dünyasında farklı büyüklükteki şirketlerin başarıyı elde etmek için uygulaması gereken bir dizi yöntem bulunuyor.  Planlı ve sistematik olunmak ise bunların başında geliyor. İş dünyası projeler üzerinde şekilleniyor. Az hata ile kaliteli iş yapmak proje yönetimi ile mümkün oluyor. Bu nedenle proje yönetimi nedirproje yönetimi nasıl yapılır gibi sorular, iş dünyasında başarı için doğru biçimde cevaplanmalı ve uygulanmalı.

 

2- Geçmiş tecrübeniz değerlidir.

Almanya ve Hollanda’da bir restoran kurma tecrübesinden çok, oluşturacağınız organizasyonun teknoloji ve know-how üretme potansiyeline ve sizin bu konudaki tecrübenize daha fazla değer verilir. Diplomanız, sertifikalarınız ve geçmişte yaptığınız işler bu değerlendirme sürecinde ön plana çıkar.

3- İş bağlantılarınız önemlidir.

Oluşturduğunuz iş ağınıza bakılır ve bu size kredibilite olarak döner. Ticarette görünmeyen kalemler network ve müşteri ilişkileridir.

Günümüzde iyi bir network’ü olmayan bir iletişimcinin iş hayatında hayatta kalması mümkün değil. Sosyal sermaye bir iletişimci için iş hayatına atılırken olmazsa olmaz kriterlerin başında geliyor. Bu yüzden daha üniversite yıllarından itibaren bu konuya yatırım yapmak sosyal sermayeyi güçlendirmek başarıya giden yolda en önemli adımlardan biri. Bunun için de ilk olarak kişinin kendinin farkında olması ve sosyal sermaye konusunda   durumunu net olarak ortaya koyması gerekiyor.  Sosyal sermayemle neler yapabilir, hangi kapıları açabilirim? Kimlerle ilişkideyim? Kimler beni tanıyor? Tüm bu soruların cevabı kişinin mevcut durumunu net bir şekilde görmesini sağlıyor. Daha sonra ise kişinin hangi platformlarda sosyal sermaye oluşturmak istediğini ve bunun için neler yapması gerektiğini belirlemesi ve zaman kaybetmeden harekete geçmesi gerekiyor.

Kuvvetli bağlantıları olan bir iletişimci az çabayla çok şey yapabilir ve ihtiyaç duyduğu an bağlantılarından destek alabilir. Ancak en önemli konu desteğe ihtiyaç olduğu zaman önceden hazır bir network’ün olabilmesini sağlamaktır. Bunun için de ihtiyaç olmadan insanlarla ilişki kurmak, geliştirebilmek ve canlı tutabilmek gerekir.


Network’ünü doğru bir şekilde yöneten bir iletişimci daha az zaman, para ve enerji harcayarak istediği sonuca meslektaşlarından çok daha çabuk ulaşabilir. Ancak networking tek taraflı bir ilişki şekli değildir. Network oluşturma konusunda daha fazla bilgi için bu makeleyi gözden geçirebilirsiniz.


4- İşiniz ile oluşacak para akış hızınıza bakılır.

Yatırım kararınızı değerlendiren yetkililer 1 milyon Euro mevduat getirene değil 100.000 Euro yatırım yapıp, bu paranın aylıkta 10 defa dönmesi halinde dönecek çarpan etkisine bakarlar ve bu yaklaşık 10 Milyon Euro kadar değerlidir.


5- Çalışma yöntemlerinizin yasallığı sorgulanır.

Kayıt dışı çalışan veya kara para işi yapan kişilerin Almanya ve Hollanda’da uzun vadeli tutunmaları imkansızdır ve bu durum ülkemiz için de kara bir lekedir. Her iki ülkenin değerlendirme kurulları, mevzuata uygun çalışmaya, kayıtlı olmaya ve yerel kurallara uymaya titiz bir şekilde önem vermektedir.


6- Dil yeteneğinizden çok işi yapabilecek ekibiniz ve sisteminize bakılır.

Girişimci olarak dil yeteneğinizden çok iyi bir ekibe, iyi bir sisteme sahip olup olmadığınız daha çok ilgi çeker.

7- Ücretli istihdam oluşturma kapasitenize itibar edilir.

Dünyanın tüm ülkelerinde olduğu gibi sosyal politikalar her zaman ana gündemlerden biridir. Yapacağınız yatırımın istihdam oluşturma potansiyeli sizi çok güçlü ve avantajlı kılar. Birey olarak oturum almak zordur. Şirket olarak daha hızlı ve kolaydır.


8- Sermaye gücünüz kadar, süreklilik ve sürdürülebilir olmanız daha önceliklidir.

Yeni bir mezun olabilirsiniz, fakat projeniz iyi ise sermayenizin önemi azdır.

 

9- Yatırım yapacağınız piyasayı ve iş koşullarını tanımanıza önem verilir.

Almanya ve Hollanda’da yatırım yapacağınız sektör, iş, bölge hatta ulusal ekonomiler hakkında bilgi sahibi olmanıza önem verilir. Bunun için yatırım operasyonlarına başlamadan önce en az 6 ay bazen 1 yıl Pazar araştırmalarına zaman ve kaynak ayırmanız, yerinde temaslarda bulunmanız, yerel danışmanlık şirketlerinden destek almanız size güçlü bir perspektif kazandıracaktır. Almanya’da şirket kurmakla ilgili sık sorulan soruları öğrenmek için bu makalemizi okuyun.

 

10- Danışman firmayla çalışmanız herhangi bir kaza riskini azaltacağı için kaliteli danışmanla çalışmaya verdiğiniz değere bakılır.

Güvenli ve doğru bir danışmanın yürüttüğü dokümanlar daha hızlı işlem görmektedir. Yine Almanya ve Hollanda piyasasını iyi bilen, size yatırım danışmanlığı ve pazar araştırmaları hizmeti verecek bir danışmanlık şirketinden destek alarak işe başlamak maliyeti en düşük strateji olacaktır. 

Yukarıdaki, başlıklarla konularda kendinize 10 üzerinden 7 ve üstü bir puan veriyorsanız yatırım kararınızı sonuna kadar takip edin. 5-6 puan aralığı ise risklidir. Karar sizindir.

Ancak ve 5 ve altında puanınız varsa Almanya ve Hollanda’ya yatırım yapmanızı doğru bulmuyoruz. MHR & Partners olarak biz de 5 ve altı notu olan yatırım projelerine danışmanlık desteği vermiyoruz.

Okuma Tavsiyesi

Almanya ve Hollanda’da şirket kurmanın ne kadara mal olacağıyla alakalı karşılaştırmalı bir maliyet analizi için bu makalemizi detaylı incelemenizi öneriyoruz.

Makaleyi keşfedin!