Yurt Dışında Şirket Kurarak Yeni Bir Hayata Kapı Aralamak

Mehmet Akif Özmen | Yeminli Mali Müşavir - Yurt Dışı Birim Koordinatörü |

2014 yılından itibaren Avrupa ve diğer dünya ülkelerine iş seyahatlerinde bulunmuş, farklı sektörlerden girişimciler ve danışmanlarla temas kurmuş ve birlikte çalışmış ve şirket kurma çalışmalarını bizzat yönetmiş bir yatırımcı olarak yurt dışında yatırım yapmak yoluyla yeni bir hayata başlamak konusunda biriktirdiğim tecrübelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Bu yazıyı okuduğunuzda daha önce yurt dışında iş kuranların ve taşınanların neden büyük sorunlar yaşadığını ve sıkıntısı en az bir yatırım hamlesi için yapmanız gereken hususları daha iyi anlamış olacaksınız.

Fırsatlar Hazır Olanları Bekler

Doğru bir karar, her zaman proaktif yani öncesinde projesi ve stratejisi olan bir karardır. Reaktif bir strateji başarısız olmaya mahkumdur. Üretken ve başarılı projelerin her zaman pozitif ve alternatif stratejileri olur. Reaksiyoner ve başarıyı başkasına göre ölçen ve kıyaslayan bir aksiyon başarılı olamaz.

Yurt dışında şirket kurmak, yatırım yapmak ve yurt dışına taşınma süreci 3 ana başlık ve 3 alt kademe olmak üzere toplam 6 adımdan oluşur. İlk adım ile geçmiş değerlendirilir, ikinci adım ile bugün değerlendirilir, üçüncü adımda ise gelecek kurgulanır.

Birey veya şirketler de aynı aşamalardan geçmektedir. Ancak şirketler, strateji oluştururken aile ve çalışma arkadaşlarını da ayrıca göz önünde bulundurmalıdır. Şimdi bu 6 adımı daha detaylı bir şekilde ortaya koyalım.


1. Adım: Düşünce ve Başlangıç
Girişimciler bir değişimin şart olduğunu düşünmeye başlar ve araştırmalara girişir. Bu dönem 2- 6 aylık bir dönemdir. %50’si burayı geçemez. Bazen konfor alanından çıkmak zor gelir bazen de riskleri alamaz.

2. Adım: Araştırma ve Görüşmeler
Yatırımcılar, araştırmalar neticesinde görüşmeler ve iş seyahatleri yapar. Bu dönem ise 6 ay ile 1 yıl sürebilir. Kararını burada verir. En zor evredir. Birinci adımı geçenlerin %50’si de bu aşamada vazgeçer.

Eğer geçmiş bir iş tecrübeniz, yurt dışı bağlantılarınız veya bir iş projeniz varsa bu süreç daha hızlı ve kolay aşılacaktır.

Bireyler ve aile ayrı bir değerlendirmedir, şirketler ayrı bir değerlendirmeye ihtiyaç duyar. İki süreç birbirinden kısmen bağımsızdır.

Burada yatırım için doğru ülkeyi belirlemek en önemli aşamalardan biridir. Bu ise birkaç ay sürebilir. Bazen bu karar daha fazla zaman alır. Bunun için iyi bir SWOT analizine ve iş planına ihtiyaç vardır. Bir iş planı ve projesi olmayanların 3. adıma geçmelerini önermiyorum.

Sadece ne iş yapacağını belirlemek de yeterli olmamaktadır. Aile, sosyal hayat, ekonomik durum, mental hazırlık, ülkeden kopuş süreci doğru planlanmalıdır. Eğer bunlar tartışılmazsa ileride ciddi travmalar oluşturabilme riski vardır. Sürece yaymak sizi rahatlatır ve yanlış karar vermenizi önler.

Hizmetlerimizi Keşfedin

Yurt Dışında
Şirket Kurmak

Almanya, İngiltere, Hollanda,
Belçika'da şirketiniz olsun

Online Yurt Dışı
Yatırım Danışmanı

Küresel pazarların fırsatlarını
uzmanından öğrenin!

KDV İade
Hizmeti

10 yılda 200'den fazla müşteri ve
1000'den fazla iade raporu

Tam Tasdik
Denetimi

Tam tasdik denetimden daha ötesi
Risk odaklı vergi planlaması

Online Vergi
Danışmanı

Uzmanımız bir tık ilerinizde!
Vergisel avantajları keşfedin!


3. Adım: Hazırlık
Bu evreye girilirken mental engeller ve bariyerler aşılmıştır. Fiziki ve ekonomik şartlar değerlendirilir. Bu dönem danışmanlık ihtiyacınızın olduğu aşamadır. Danışmanınızla birlikte şartlarınızın uygunluğu değerlendirilir. Projeniz çizilir. Sürecin doğru yönetilmesi adına detaylı aksiyon ve planlar yapılır. Burası sizin geleceğinizi belirleyen ana alandır. 3- 6 aylık bir süreçtir. Girişimcilerin yarısı da bu aşamada elenir. Kalan %12,5’lik kesim başarıyı elde etme şansı yüksek olan girişimcilerdir. Ama bunların bir kısmı da bir sonraki kalkış aşamasında elenecektir. Alacağınız destek ve danışmanlık bu süreci başarıyla atlatmanızda önem kazanmaktadır. Danışmanlık çok yönlü, kapsayıcı, alternatifli ve bütüncül olmalıdır.

4. Adım: Kalkış (Take-off) ve Harekete Geçme
Aile ve bireyler hazır durumdadır. Sürpriz durumlar riskler analiz edilmiştir. Artık, operasyon başlamalıdır. Hareket geçme, şirket kurma, yatırım yapma ve iş kurma zamanı gelmiştir.

5. Adım: Taşınma
Bir projeniz ve iş fikriniz yoksa salt taşınmak sizin sonrasında yalnız kalmanıza neden olacaktır. O yüzden bir aks ve akış oluşması sonraki uyum için önemlidir. Doğru bir çevre ve bağlantı sizi dirençli ve güçlü kılar. Paranız değil tecrübeniz, iş ahlakınız ve projeniz sizi akışta tutacaktır.

6. Adım: Uyum
Yatırım yaptığınız ve taşındığınız yurt dışındaki ülkenin koşullarına uyum sağlamak yaklaşık 3 yıllık bir süreçtir.  İlk başta hemen her şey hallolmayacak. Ama ilerledikçe çok doğru bir karar verdiğinizi göreceksiniz.

Okuma Tavsiyesi

İş Planı gerekli midir? İş Planı hazırlamanın faydaları nelerdir? İş planının nasıl hazırlanır? İyi hazırlanmış bir iş planı neleri içerir?  Tüm bu soruların cevabı için derin bir okuma yapın!

 

Özetlersek;

  • Her şeyden önce doğru proje, strateji ve aksiyon olmazsa olmazdır.
  • En zor evre karar aşamasıdır. Çünkü bütün hayatınızı etkileyecek birçok önemli karar veriyorsunuz.
  • En önemli evre ise (take off) kalkış aşamasıdır. Doğru planlanmazsa sonraki bütün süreçte ciddi sorunlar yaşanır.
  • En uzun evre ise uyum aşamasıdır.

Başvuran veya araştıranların başarılı olma şansı ilk iki adım aşılamadığı için toplamda ortalama %5-10 aralığındadır. Ama ilk iki aşamayı geçenlerde başarı %90’dan fazladır.  3. Aşamaya geçenlerin ise ayrıca iş planı çalışması yapması daha sağlıklı ve kalıcı bir süreç yönetimi olacaktır.

Dünyanın her yerinden girişimcilerin yurt dışında özellikle de Avrupa Birliği bölgesinde iş kurmalarına ve yeni bir hayata kapı aralamalarına danışmanlık yapan MHR & Partners olarak size bu zorlu ve uzun süreçte her türlü desteği vermeye hazırız.