Yurt Dışında Şirket Kurarken Dikkat Etmeniz Gereken Dinamikler
- MHRPartner
- Almanya, Hollanda, Şirket Kurmak, Yurt Dışı
- 0 Yorumlar
Mehmet Akif Özmen | Yeminli Mali Müşavir | Kurucu, CEO
5 yıldan fazla zamandır Türkiye’deki girişimcilerin Avrupa piyasasında şirket kurma ve yatırım yapma konuları üzerine çalışmalar yapıyorum. Almanya’da kendi şirketimizi de kurduk. MHR & Partners Yönetim Kurulu Başkanı olarak son 3 yıldır Almanya, Hollanda, Belçika, Karadağ, Romanya, Bulgaristan, İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da onlarca şirketin kuruluşu aşmalarını iş ortaklarımızla birlikte koordine ettim. Avrupa’da sayısız iş insanıyla, mali müşavir ve iş ortaklarıyla görüştüm. Sayısız iş seyahatlerinde bulundum. Tüm bu temaslardan ve işlerden elde ettiğim sıcak deneyimlerimi 25 yılı aşkın profesyonel tecrübemle bir araya getirerek özet halinde paylaşıyorum. Dünyaya açılmak ve işini büyütmek isteyen girişimcilerimizin doğru kararlar vermelerine ve doğru riskleri almalarına katkıda bulunmak istiyorum.
Günümüzde küreselleşmenin etkisiyle birlikte birçok girişimci ve iş insanı yurt dışında şirket kurma arayışına girmektedir. Ancak bu süreç, yalnızca yeni bir pazara açılmak anlamına gelmemekte, aynı zamanda birçok stratejik ve operasyonel faktörü de göz önünde bulundurmayı gerektirmektedir. Yurt dışında şirket kurma kararı alırken hem kişisel girişimcilik yeteneklerinizi hem de şirketinizin kurumsal dinamiklerini dikkate almak büyük önem taşır. Bu yazıda, yurt dışında şirket kurarken dikkat etmeniz gereken temel bireysel ve kurumsal dinamikler üzerinde duracak ve bu süreci başarılı bir şekilde yönetebilmeniz için gereken ipuçlarını paylaşacağım.
Girişimci Yeteneklerinizle İlgili İç Dinamikler
1. Sektördeki Tecrübeniz
Sektörünüzde faaliyette bulunduğunu süre içinde elde ettiğiniz deneyimler karşılaşabileceğiniz sorunlara karşı hazırlıklı olmanızı sağlar. Yeni bir sektöre adım atıyorsanız mutlaka ön hazırlık yapmanızı, iş planı oluşturmanızı ve bunu stratejik bir planla desteklemenizi öneririm.
2. Proje Mantığı ile Riskleri Önceden Tespit Edebilme
Proje mantığı, süreç içindeki riskleri alternatif alanlara dağıtarak daha öngörülebilir bir yönetim modeli sağlar. Önleyici hizmetlerin önceden hazır edilmesi, olası risklere karşı şirket içinde önemli sistematik ve sürdürülebilir bir destek sunar.
3. Hedef Plana Olan Güven ve Uygulama Birliği
Uygulama birliği, diğer bir deyişle kurumsal hizalanma, zorlu süreçlerde daha dayanıklı olmanızı ve firmanızın iş sürekliliğini sağlar. Uygulama birliği olmadığında, ekip ve yöneticiler demoralize olabilir ve motivasyonlarını kaybedebilirler. Bu da başarıyı geciktirir ve mental yorgunluklara yol açar.
4. Esneklik ve Alternatif Planların Varlığı
Esneklik, uzun vadeli planların en önemli başarı kriteridir. Kuantum mantık, diğer bir deyişle “Belirsizliğin Belirliliği” veya kısmi esneklik Pareto Optimumu içinde en az %30 olmalıdır.
5. Küçük Maliyetlerde Takılmama
İş yaparken her zaman maliyetleri tam olarak bilemeyiz. En az % 40-50 risk primi öngörülmelidir. Esneklik burada önemlidir. Daha fazla maliyet artışı varsa, planlama hatalı yapılmış veya dış etkenler doğru hesaplanamamıştır. Bu riskleri doğru tartmak, aynı sorunları tekrar yaşamamanız adına faydalı olacaktır.
6. Sorumlulara Tam Destek Sağlama
Yola çıktığınızda sürpriz sorunlar ortaya çıkacaktır ve başarı hemen gelmeyecektir. Özellikle ilk yıl zorlu geçecektir. En az 3-4 yıl sabır ve azim gerekir. Yetkili arkadaşlarınıza olan güveniniz ve desteğiniz, sürecin doğru kanala akmasına katkıda bulunacaktır.
7. Süreç Yönetimi ve Konuyu Zamana Yayma
Süreç ve sonuca odaklı yapıların birlikte yürütülmesi gerekmektedir. Sadece sonuca odaklanmak başarısızlık halinde dağılmaya neden olabilir. Sadece sürece odaklanmak ise başarıyı geciktirebilir. Ölçüm metrikleri oluşturulmalı ve 6 aylık, yıllık, 3 yıllık zaman dilimleri içinde değerlendirme yapılmalıdır.
8. Danışmanınıza Olan Güven ve Karşılıklı Anlaşma
Yurt dışında özellikle de Avrupa’da danışmanlık hizmetlerine çok değer verilmektedir. Size yaşanmış tecrübeleri doğru kanalda aktaran ve hedeflerinize özel bir yol haritası çizen bir danışman, sizi tüm risklerden korur ve başarıya ulaşmanıza yardımcı olur. Birlikte uygulama birliği olması da önemlidir.
9. Bazen En Yakınınız En Büyük Engeliniz Olabilir
Olaya ticari olarak baktığınız bir alanda dostlarınızdan fikir almak doğru olabilir, ancak karar alma aşamasında her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir. Bu konuda profesyonel davranmanızı öneririm.
Kararlar alırken çalışacağız danışman veya partnerinizde bazı kriterleri aramanızı tavsiye edebilirim:
- Bu alanda kaç yıl tecrübesi bulunmaktadır?
- Türkiye’de veya yurt dışında kaç tane referans firması bulunmaktadır?
- Kurumsal bir ekibi ve sistemi var mıdır?
- Sorunlar çıktığında size destek olabilir mi?
Hizmetlerimizi Keşfedin
Şirketinize Ait Kurumsal Dinamikler
1. Depo Tutulması ve Çalışan İstihdamı
Depo tutulması ve çalışan istihdamı, maliyetlerinizi ve pazarlama ile ciro performansınızı etkiler. Sektöre yakınlık ve müşteri yoğunluğu, bu kararları nasıl alacağınıza yardımcı olur. Maliyetleri ve riskleri doğru analiz etmek, hızınızı belirleyen en önemli unsurdur.
2. Ciro ve Net Karlılık
Ciro ve hedef karlılık, ilk amaçlardan biri olmasa da bilinmeli ve hesaplanmalıdır. Ne kadar hedefe ulaştığınızı gösteren ana metriktir. Bağlantılarınız, müşteri yoğunluğunuz ve sektörel yakınlık bu durumu etkiler.
3. Adres ve Faturalandırma Konusu
Belirli bir adresinizin olması ve bunun sürekli değişmemesi gerekir. Müşteriye ve sektöre yakın olmanız da ayrıca önem taşır.
Faturalandırmanın tek merkezden mi yoksa fiili ülkeden mi yapılacağı konusu işin büyüklüğüne ve hedef stratejisine göre değişmektedir. Tecrübelerimize göre, ikinci yılın sonunda burada tüm süreci yönetecek bir kadro, her türlü büyümeye önemli katkılar sağlayacaktır. Uzun süreli süreçlerde motivasyonun dağılmaması için bu konularda yapılacak yatırımlar, size olumlu geri dönüşler sağlayacaktır.
4. Uluslararası Yönetilebilirlik
Şirketin vizyonu ve misyonundaki ana değişiklikler bazen sancılı olabilir ve bu süreci sindirmek zaman alır. Ekibinizin buna uygun ve yapınızın hazır olması gerekir. Ortaklar veya yöneticiler arasındaki görüş aykırılıkları, süreci ciddi sıkıntıya sokar. Çekişmeler firmayı bir fırtınada pusulasını kaybetmiş gibi yoracaktır.
5. Net Kar Payının Kaynak Ülkeye Çekilip Çekilmeyeceği
Geri getirilecek kâr payı ve yatırıma çevrilecek kazanç doğru hesaplanmalı ve yönetilmelidir. Buna göre, karlılık ve ülke içindeki veya farklı ülkelerdeki vergisel avantajların ve faturalandırmanın etkin bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir.
6. Oturum Sahibi Çalışan veya Müdür Konusu
Şirket kuracağınız ülkede istihdam edeceğiniz çalışan sayısı, bazı fırsatları yakalamanız adına önemlidir. Kredibilite fırsatı elde edersiniz ve müşterilerle doğrudan iletişim kurarak firmanıza olan güveni artırırsınız. Ayrıca, banka hesaplarınız hızlı açılır, resmi evrak akışınız hızlı olur, işlemler sorunsuz ve zamanında isler. Böylece zaman kaybı yaşamazsınız
Okuma Tavsiyesi
Yurt dışında şirket kurarak yeni bir yaşama yelken açmak mı istiyorsunuz? Bu kişisel yolculukta deneyimli bir uzmanın tecrübelerini okumak ister misiniz? Bu makaleyi keşfedin!
7. Stratejik Planınızın Hazırlanması
Hangi adımları atacağınızı bilmek hem risklerden korunmanıza hem de daha çevik bir yapıda çalışmanıza yardımcı olur. Senaryo analizleri her daim güçlü kılar, mental yorgunluğu ve iç muhalefeti azaltır, anlık tepki vermenizi kolaylaştırır.
8. Ekibinizin Sistemsel Varlığı ve Hazırlığı
Müşteri ile doğrudan iletişim kuracak ve sizi sürekli olarak sahada güçlü tutacak bir ekibiniz olmalıdır. Teknolojik altyapınızı ve organizasyonel yapılanmanızı buna uygun kurmalısınız.
9. Sermaye Yapınız
Sermaye tutarınız, kararlı, sürekli ve istekli adımlar atacağınıza işarettir. Firmanızın gücünü gösterir. Ayrıca, yatırım yapacağınız ülkelerin düzenleyici otoriteleri için arzu edilen bir durumdur. Güçlü sermaye yapısı daha ucuz ve daha bol finansal kaynaklara ulaşmanızı da kolaylaştırır.
Başka bir ülkeye yatırım yapacak orta ve büyük ölçekli firmaların başlangıçta büro, personel ve kuruluş masrafları için 50.000 Euro’ya yakın, 2 veya 3 yıl içinde ise ortalama ilaveten 50.000 Euro yatırım bütçesi ayırmalıdır. Gelir – gider başa baş noktasını aşıp operasyonel karlılığı yakalama süreniz sektör ve ülke bazında farklılaşabilir.
10. Karar Alma Mekanizmanız
Karar alma mekanizmalarınızın belirli olması, hızlı ilerlemenize yardımcı olur. Ortaklar arasında fikir birliği olması yolda ayrışmaların yaşanmaması adına çok önemlidir.
MHR & Partners olarak Avrupa’da özellikle Almanya, Hollanda, Belçika, Romanya, Karadağ ve Bulgaristan ülkelerinde şirket kurup yatırımlarınızı büyütebilmeniz için güçlü partnerlere ve kayda değer bir deneyime sahibiz., Şirket kuruluşu, oturum ve çalışma izinleri, muhasebe ve müşavirlik işlemleri, şirket satın alma, ülke çalışma koşullarına adapte olma, ekipler oluşturma ve satış yapılanmanızı hızlandırma alanlarında sizi danışmanlık sağlayabiliriz.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler:
- Avrupa’da Şirket Kurarken Girişimcilerin Yaptığı Büyük Hatalar
- Almanya’da Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?
- Almanya ve Hollanda’da Şirket Kurmak Ne Kadara Mal Olur?
- Şirket Kuracak veya Çalışacaklar İçin Hollanda İş Kültürü
- Almanya’da Şirket Nasıl Kurarım?
- İngiltere’de Şirket Nasıl Kurarım?
- Hollanda’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Belçika’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Karadağ’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Bulgaristan’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Avrupa’da Şirket Nasıl Kurarım?
İlgili Yazılar
- MHRPartner
- 9 Nisan 2022
KDV İade Hakkı Doğuran İşlemler ve Aranılan Belgeler Nelerdir?
Katma Değer Vergisi ile ilgili yeni düzenlemeler kamuoyu tarafından ilgiyle takip edilmekted ..
- MHRPartner
- 25 Mart 2022
ÖTV (IV) Sayılı Liste Kapsamındaki Malların İhraç Kayıtlı Teslimlerinde Verginin Tecili ve Terkini
İhracatçılar ve mükellefler, ÖTV (IV) Sayılı Liste Kapsamındaki malların ihraç kayıt ..