Almanya ve Hollanda’da Şirket Kurarken Göz Önünde Bulundurulacak Dinamikler
- MHRPartner
- İş Planı, Şirket Kurmak, Strateji, Yurt Dışı
- 0 Yorumlar
Mehmet Akif Özmen | Yeminli Mali Müşavir | Kurucu, CEO
Yeni bir şirket kurmak ve işini yurt dışında büyütmek, her girişimcinin hayalidir. Ben de 5 yılı aşkın süredir Türkiye’deki girişimcilerin Avrupa piyasasında şirket kurma ve yatırım yapma konularında çalışmalar yapıyorum. Almanya’da kendi şirketimizi kurduk. MHR & Partners Yönetim Kurulu Başkanı olarak son 3 yıldır Almanya, Hollanda, Belçika, Karadağ, Romanya, Bulgaristan ve İngiltere gibi ülkelerde birçok şirketin kuruluş aşamalarına iş ortaklarımızla birlikte koordine ettim. Avrupa’da sayısız iş insanı, mali müşavir ve iş ortağıyla görüştüm, pek çok iş seyahati gerçekleştirdim. Bu temaslardan ve işlerden edindiğim sıcak deneyimleri, 25 yılı aşkın profesyonel tecrübemizle bir araya getirerek özet halinde paylaşmak istiyorum.
Almanya ve Hollanda’da Şirket Kurma Kararı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Almanya ve Hollanda, güçlü ve istikrarlı ekonomileri ile dünyanın her yerinden girişimcilerin şirket kurmak ve yatırım yapmak için tercih ettiği ülkelerin başında gelmektedir. Bu yazımızda iş adamlarının en çok merak ettikleri şu sorulara cevap veriyoruz:
Almanya ve Hollanda’da şirket kurma kararı alırken hangi kriterlere dikkat etmeli ve hangi değerlendirmeleri yapmalıyız?
Karar alırken araştırılması gereken bireysel ve kurumsal iç-dış faktörler nelerdir?
Girişimci Yeteneklerinizle İlgili İç Dinamikler
İş Yoğunluğunuz ve Zaman Yönetimi
Girişimcilerin en önemli sorunlarından biri zaman yönetimidir. Bu sorunu verimli ve etkili bir şekilde yönetmek için dinamikleri kontrol edebilecek bir ekip ve sisteme sahip olmak büyüme ve hizmet çeşitlendirmesi açısından son derece kritiktir.
Müşteri Kitlesi Yoğunluğunuz
Hangi bölge ve sektörlerde yoğun olduğunuzu, hangi sektöre ve bölgelere açılmanız gerektiğini ve zamanlamayı doğru hesaplamalısınız.
Tahsilat Oranı Yüksek Bölgeler
Yeni alanlara açılırken, sektörel tahsilat durumunu iyi değerlendirmelisiniz. Risk durumunda finansal gelirlerin veya yedek fonların varlığı önemlidir.
Şirketinize Ait Kurumsal Dinamikler
Yöneticilerin Dil Yeteneği
Yatırım yapacağınız ülkedeki konuşulan dilleri ve bu dili kullanan partner, ekip veya ortakların varlığını değerlendirmelisiniz.
Müşterilerin Sektörel Yoğunluğu
Müşteri yoğun bölgelerde faaliyet göstermek, müşteriye yakın olmak sizi rahatlatır ve değişim ihtiyaçlarını anında gözlemlemenizi sağlar. Ayakta kalmak için bu önemli bir kriterdir.
Tanıdık veya Oturum Sahibi İnsanların Varlığı
Oturum sahibi partner veya çalışanlar, zor durumlarda size destek olur ve süreçleri hızla aşmanıza yardımcı olur. Sektörü bilen insanlara danışmak çok önemlidir.
Üretim ve Pazara Yakınlık
Pazar ve pazarlama faaliyetleri bir firmanın en önemli unsurlarıdır. Teknik birimler üretse de bunu satacak, büyütecek ve teknik ekibe baskıyı azaltacak pazarlama ve satış ekiplerine sahip olmak hayatidir.
Müşteri Kitlesine Hitap
Müşteri kitlesine göre konumlanmak ve pazara yakın olmak gerekir. Üretim firmaları her zaman dağıtım ve satış odaklı olmalıdır. Lojistik firmalarının sahada iyi bir koordinasyon ağı kurması gerekir.
Pazarlama ve Satış Ağı Yapısı
İşinizi büyütmek kolaydır, ancak sahada kalıcılığı sağlamak satış ve pazarlama biriminin işidir. Bu konuda sahada sorumlu ve aktif bir ekibe ihtiyaç vardır.
Dünyadaki Trendler
Dünya çok hızlı değişmektedir ve bu trendler müşteri ile doğrudan iletişimde olan bir ekip tarafından takip edilmelidir. Yurt dışına açılmak bu yüzden çok değerlidir.
Üretim Süreci ve Kanallar
Üretim süreci de hızlı değişmektedir. Savaşlar, üretim taleplerindeki değişiklikler ve maliyetler piyasayı etkiliyor. Bu değişimleri anlık yakalayanlar ayakta kalır ve büyür.
Risk Analizi ve Kriz Yönetimi
Riskleri ölçen ve değerlendiren bir sisteminiz varsa ilerlemek ve yol almak daha kolay olacaktır. Bu konulara kafa yoran bir ekibinizin ve proje sisteminizin olması, kriz anlarında sizi daha dayanıklı kılacaktır.
Okuma Tavsiyesi
Avrupa’da şirket kurarken girişimcilerin yaptığı büyük hataları bir uzmanın yaşanmış tecrübelerinden okumak ister misiniz? Bu makaleyi keşfedin!
İlginizi çekebilecek diğer içerikler:
- Almanya’da Şirket Kurmak İçin İş Planı Hazırlama
- Almanya’da Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?
- Almanya ve Hollanda’da Şirket Kurmak Ne Kadara Mal Olur?
- Şirket Kuracak veya Çalışacaklar İçin Hollanda İş Kültürü
- Şirket Kuracak ve Çalışacaklar İçin Almanya İş Kültürü
- Almanya’da Şirket Nasıl Kurarım?
- İngiltere’de Şirket Nasıl Kurarım?
- Hollanda’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Belçika’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Karadağ’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Bulgaristan’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Avrupa’da Şirket Nasıl Kurarım?
İlgili Yazılar
- Admin
- 25 Kasım 2021
Risk Yönetimi mi? Kriz Yönetimi mi?
Yazar: Muhammed Satılmış | Danışman Kriz ve risk yönetimi sıkça karıştırılan, bazen ..
- MHRPartner
- 2 Kasım 2022
Almanya’da Yatırım Yapmak İsteyenler İçin Çarpıcı Başlıklar
Alper Şentürk Avrupa’nın hem coğrafi hem de ekonomik merkezinde bulunan Almanya, AB’nin ..