Avrupa’da Şirket Kurarken Girişimcilerin Yaptığı Büyük Hatalar
- MHRPartner
- Almanya, Avrupa, Hollanda, Şirket Kurmak, Yurt Dışı
- 0 Yorumlar
Mehmet Akif Özmen | Yeminli Mali Müşavir | Kurucu, CEO
“Başkalarının hayatından ders alın. İnsan, bütün hataları kendi yapacak kadar uzun yaşamıyor.” – Tolstoy
Yurt dışında şirket kurma düşüncesi yatırımcıların aklına düştükten sonra kuruluş gerçekleşene kadar birçok sorun ortaya çıkar. Bu sorunların kaynağı herkesin hayatında kısmen var olan kendi gerçeklikleridir. Dostlukların zedelendiği, insanların kendi yeteneklerini ve güçlerini test ettiği tam bir sınav süreci işler.
Uzun yıllardır Avrupa ülkelerinde şirket kurma ve yatırım yapma üzerine girişimcilere danışmanlık veriyorum. Onlarca şirketin kuruluşuna iş ortaklarımla birlikte bizzat nezaret ettim. MHR & Partners olarak kendim de Almanya’da şirket kurdum. Girişimcilik yolculuğum boyunca elde ettiği tecrübelerimi paylaşmak istiyorum ki yatırımcılar Avrupa’yı yeniden keşfe koyulmasınlar (!), para ve zaman kaybettiren hataları tekrarlamasınlar. Öyleyse hemen başlayalım…
1. Küçük Maliyetlere Takılmadan Hızlıca Yol Almalısınız
İş yaparken her zaman maliyetleri tam anlamıyla kestiremeyiz. En az % 40-50 risk primi öngörülmelidir. Esneklik burada önemlidir. Eğer daha fazla maliyet artışı varsa, yanlış bir planlama yapılmış veya dış etkenler doğru hesaplanamamıştır. Bu riskler, her krizde, doğru ve yeniden değerlendirilmelidir ki, aynı risklerin tekrar yaşanması önlenebilsin.
Kuruluş sürecini uzatacak küçük ve hatalı işlemlerden kaçınılmalıdır. Denizi geçip derede boğulmamak için garanti ve sağlam adımlar atılmalıdır.
2. Kesin ve Tek Bir Doğru Bulunmamaktadır
Avrupa’daki şirket kuruluş süreci, Türkiye’den çok farklıdır ve daha yavaş işlemektedir. Bireylerin çoğu işin zorluğunu ve ticari bir organizasyonun “Ekip, Sistem, Bilgi, Emek Yoğun” taraflarını çok defa hesaplayamadıklarını gözlemliyoruz.
Bireysel girişimciler, birçok kişiye danışıyor ancak çoğunlukla ya kural dışı yollara sapıyor ya da sabır gösteremeyip sonuca ulaşamıyorlar. Şirketlerin ise çok defa alternatif senaryoları oluyor ve olumsuz bir durum halinde öğrendiklerinin üzerine koyup yola devam edebiliyorlar.
3. Konunun Uzmanı, Tecrübeli Kişilerle İstişare Etmelisiniz
Ticari bir alanda dostlarınızdan fikir almak güzeldir, ancak karar alma aşamasında sizi doğru sonuçlara ulaştırmayabilir.
Karar alırken danışacağınız kişide bazı kriterleri aramanızı tavsiye edebilirim:
- Bu alanda kaç yıl tecrübesi bulunmaktadır?
- Türkiye’de veya yurtdışında kaç referans firması bulunmaktadır?
- Kurumsal bir ekibi ve sistemi var mıdır?
- Sorunlar çıktığında size ne kadar destek olabilir?
4. İşinize Profesyonel Bakın, Sözleşmeli ve Faturalı Şekilde Yol Alın
Sözleşme sizi korur. Muhatabınızı de korur. Doğal olarak iki tarafı da bir cendereye sokmadan ilerlemeye yardımcı olur.
Faturasız işlem yapanlardan uzak durun. Yanlış veya yasalara aykırı her iş, ileride sorun yaratabileceği gibi başka sorunları da beraberinde getirecektir.
Her işinizi yazılı yapın. Öyle ki iş gerçekleşmediğinde kısmi iade tutarlarını dahi sözleşmeye yazın. Gelişmiş Avrupa ülkelerinde resmi evrak akışını kimse etkileyemez. Memurların ana belirleyici olduğunu bilmelisiniz. Hızlandırırız lafı doğru değildir. Danışman, sadece yetkililerle zamanında ve doğru iletişim kurarak size destek sağlar.
5. Yakın Arkadaşlarınız Sadece Arkadaştır
Arkadaşlarıyla buraya gelip sorun yaşamış birçok insan tanıyorum. Bazen yakın arkadaşınız kendi sistemini kuramamış oluyor. İstemeden de olsa yanlış işlere bulaşmış olabiliyor. Bazen de kendi sorunlarına destek çıkmanızı bekliyor. Beklentileri sizin beklentilerinizle uyuşmuyor.
Travma yaşamış insanlarla sadece kendi travmalarını aşacak insanlar aranır. Kendi sarmalınıza düşersiniz. Kendi planlarınızı uygulamalısınız. Arkadaşınız profesyonel danışman değilse söylediği her şeye inanmamalısınız.
Hizmetlerimizi Keşfedin
6. Sabırlı Olmalı ve Adım Adım Yol Almalısınız
Türkiye’den daha yavaş işleyen iş süreçleri, evrak yoğunluğunuzla birleştiğinde gerçekten zorlayıcı oluyor. Bir de oturum sahibi olmayan yönetici ve ortakları eklediğinizde daha da zorlaşır.
7. Evrak Akışını İyi Takip Etmelisiniz
Evrak akışı ile ilgili bilgi alın ve sürecin nasıl işleyeceği hakkında detaylı konuşun. Aklınızdaki sorulara mutlaka karşılıklı cevap bulun. Her şey yazılı olsun.
8. Maliyeti Düşük Olan Hizmetler İşinize Yaramayabilir
Her şeyin bir bedeli vardır ve kazanmayan bir ekip size de kaybettirecektir. Maliyetlerinin altında alınacak hizmetler size sorun ve kötü tecrübeden başka hiçbir katkı sağlamayacaktır. Zaman ve para kaybettirecek ve psikolojik olarak sizi yıpratacaktır.
9. Plansız Yol Alanlar Yolda Kalır
Plan, plan, plan… Alternatif planlar her zaman hazır olmalı. Yedek akçeniz hazır olmalı. Olumsuz gelişmeler olduğunda veya süreç yavaş işlediğinde ne yapacağınızı belirlemelisiniz. “Bir başlayalım sonra bakarız” yaklaşımı bazen sizi sorunların içine çekebilir.
10. Yerinde veya Online Canlı Görüşme Talep Edin
İş yapacağınız kişilerin yerini görmeniz ve ekibi ile tanışmanız, karşılıklı beklentileri canlı görmeniz açısından son derece önemlidir. Bu, daha doğru sosyal ilişkiler kurmanıza da yardımcı olur.
11. Ödemeleri İş Gerçekleştikçe Yapın
Aldığınız hizmetlere karşılık başlangıçta kısmen ön ödeme yapabilirsiniz. Kalan ödemeleri, iş gerçekleştikçe yapın. Ancak danışmanın ekibi, sabit bir işyeri, sözleşmeniz ve iş referansları varsa, erken ödeme yapmanızda sorun yoktur.
Okuma Tavsiyesi
Yurt dışında şirket kurarak yeni bir yaşama yelken açmak mı istiyorsunuz? Bu kişisel yolculukta deneyimli bir uzmanın tecrübelerini okumak ister misiniz? Bu makaleyi keşfedin!
İlginizi çekebilecek diğer içerikler:
- Karadağ’da Şirket Kurmanın Maliyeti ve Şartları
- Almanya’da Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?
- Bulgaristan’da İş Yapmanın Avantajları ve Zorlukları
- Şirket Kuracak veya Çalışacaklar İçin Hollanda İş Kültürü
- Almanya’da Şirket Nasıl Kurarım?
- İngiltere’de Şirket Nasıl Kurarım?
- Hollanda’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Belçika’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Karadağ’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Bulgaristan’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Avrupa’da Şirket Nasıl Kurarım?
İlgili Yazılar
- MHRPartner
- 24 Eylül 2022
2022 Yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Tebliği
MHR & Partners Akademi Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı tarafından Avukatlık Asg ..
- MHRPartner
- 10 Mart 2022
ÖTV Kanununda Yer Alan (IV) Sayılı Listedeki Mallara İlişkin İhracat İstisnası Özellikli Durumlar
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununda yer alan (IV) sayılı listedeki mallara ilişkin ihrac ..