İnteraktif Vergi Dairesine Nasıl Giriş Yapılır? Şifre Nasıl Alınır? Sık Sorulan Sorular?
- MHRPartner
- İnternet Vergi Dairesi (İVD), Vergi
- 0 Yorumlar
MHR & Partners Akademi
Hayatı kolaylaştıran, zaman ve para tasarrufu sağlayan, vergi dairelerindeki yoğunluğu azaltan İnteraktif Vergi Dairesiyle ilgili mükellefler bazı konuları merak etmektedir. Nasıl giriş yapılır? Nasıl kullanılır? Şifre nasıl alınır? Giriş anında en sık yaşanan sorunlar nelerdir ve nasıl çözülür? Bu yazımızda en çok merak edilen bu konu başlıklarını ele alıyoruz.
Günümüzde vergi konularında en yoğun kullanılan çevrimiçi (online) uygulamaların başında İnteraktif Vergi Dairesi (İVD) gelmektedir. 7/24 hizmet veren İnteraktif Vergi Dairesinde özel ve tüzel kişi mükellefler vergi dairesine gitmeden 200’den fazla işlem yapabiliyor. Vergi ile ilgili her türlü bilgi edinme, doğrulama, sorgulama, beyan etme ve ödeme işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde buradan yapabiliyorsunuz. İnteraktif Vergi Dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetiliyor ve sürekli güncelleniyor.
Hayatı kolaylaştıran, zaman ve para tasarrufu sağlayan, vergi dairelerindeki yoğunluğu azaltan İnteraktif Vergi Dairesiyle ilgili mükellefler bazı konuları merak etmektedir. Nasıl giriş yapılır? Nasıl kullanılır? Şifre nasıl alınır? Giriş anında en sık yaşanan sorunlar nelerdir ve nasıl çözülür? Bu yazımızda en çok merak edilen bu konu başlıklarını ele alıyoruz.
İnteraktif Vergi Dairesine Nasıl Erişilir?
İnteraktif Vergi Dairesine https://ivd.gib.gov.tr/ adresinden erişebilirsiniz. Ayrıca, İnteraktif Vergi Dairesinin üç tane mobil uygulaması vardır. Apple Store, Googgle Play ve Huwai AppGalery uygulama marketlerinden cep telefonunuza GİB Mobil uygulamasını indirerek İnteraktif Vergi Dairesi işlemlerinden mekan sınırlaması olmadan yararlanabilirsiniz.
Yeri gelmişken kavram kargaşasına yer vermemek için bir hususu netleştirmek istiyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) halihazırda iki uygulaması mevcuttur. Bunlardan ilki İnteraktif Vergi Dairesi denilen (https://ivd.gib.gov.tr/ ) web adresinden girilen ve bu yazının da konusu olan uygulamadır. GİB’in mükelleflere sunduğu hizmetlerin çok büyük çoğunluğu bu uygulama içinde sunulmaktadır. Hatta daha önce ikinci uygulama olan İnternet Vergi Dairesinde sunulan şifresiz işlemler İnteraktif Vergi Dairesine taşınmıştır.
GİB’in ikinci uygulaması ise https://intvrg.gib.gov.tr/ web adresinde sunulan Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi olarak adlandırılan uygulamadır. Bu uygulama içinde defter beyan sistemi, e-beyanname, hazır beyan sistemi, e-tebligat gibi hizmetler sunulmaktadır. Önerimiz bu iki uygulamanın birleştirilerek tüm çevrimiçi işlemlerin tek bir platform üzerinden verilmesidir. Bu şekilde kullanıcılar açısından uygulama karışıklığının önüne geçilmiş olunur ve sistemlerin bakım, geliştirme ve güncelleme işlemlerinden tasarruf sağlanır.
İnteraktif Vergi Dairesine Nasıl Giriş Yapılır?
Şifresiz İşlemlere Nasıl Erişilir?
İnteraktif Vergi Dairesinde şifresiz yapabileceğiniz işlemlerin yanında sadece şifre ile gerçekleştirebileceğiniz işlemler mevcuttur. Internet Vergi Dairesinin herkese açık web sitesinde şifresiz olarak “Doğrulamalar”, “Hesaplamalar” ve “Hızlı Ödeme” bölümlerinde sunulan hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Bu bölümlere nasıl erişeceğinizi aşağıdaki görselde bulabilirsiniz.
Şifreli İşlemlere Nasıl Giriş Yapılır?
Bu yazımızda İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapmak derken kastettiğimiz şifre yoluyla sistemde oturum açmaktır.
Özel veya tüzel kişiler İnteraktif Vergi Dairesine internet sitesi veya mobil uygulamalar üzerinden 3 farklı yolla giriş yapabilir:
- Kullanıcı kodu / TC Kimlik Numarası / Vergi Kimlik Numarası ve şifre ikilisiyle
- E-Devlet şifresiyle
- İnteraktif Vergi Dairesi web sitesinin sol kısmında yer alan “E-Devlet ile Kayıt Ol” butonuna basarak E-Devlet şifrenizi girdikten sonra uygulamaya özel şifre oluşturursunuz. Daha sonra TC Kimlik numaranız / Vergi Kimlik numaranız ve oluşturduğunuz bu şifre ile İnteraktif Vergi Dairesinin işlemler oturumuna giriş yaparsınız.
Bunun yanında kendi kişisel E-Devlet uygulamanıza masaüstü veya dizüstü bilgisayardan girdikten sonra arama adresine İnteraktif Vergi Dairesi yazarak uygulamaya buradan doğrudan şifreli olarak bağlanabilirsiniz. Aslında bu şekilde giriş 2 nolu giriş ile çok benzerdir. Sadece işlemin giriş yönü değişmektedir. Önce İnteraktif Vergi Dairesi web sitesine giriyor ve sonra E-Devlet şifrenizle oturum açıyorsunuz veya Önce E-Devlet uygulamanıza E-Devlet şifresiyle giriyor sonra oradan İnteraktif Vergi Dairesinde ilave bir şifre girmeden doğrudan oturum açıyorsunuz.
Bu 3 farklı girişlerin İnteraktif Vergi Dairesi sisteminden nasıl yapılacağına dair görsel aşağıdadır:
Bir diğer giriş yöntemi de şu şekildedir: İnternet bankanıza şifreniz ile girip buradan E-Devlet uygulamasına geçiş yapıp oradan da İnteraktif Vergi Dairesinde ilave bir şifre girmeden oturum açabilirsiniz.
Ayrıca, önceden edinilmiş olan İnternet Vergi Dairesi, Hazır Beyan sistemi, Defter Beyan Sistemi veya E-Beyanname sistemi şifreniz var ise sisteme yeniden kaydolmanıza gerek bulunmaksızın bu şifreniz ile İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapabilirsiniz.
İnteraktif Vergi Dairesi İçin Şifre Nasıl Alınır?
Özel veya tüzel kişiler İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapmak (oturum açmak) için kullanacakları kullanıcı kodu ve şifreyi 2 şekilde temin edebilir:
- Vergi dairesine giderek
- İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması üzerinden
1- Vergi dairesine giderek şifre nasıl alınır?
Gerçek kişi iseniz “İnteraktif Vergi Dairesi Talep Bildirimi Formunu”,
- Kendiniz veya
- İnteraktif Vergi Dairesi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren Noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla
mükellefiyet kaydınız var ise bağlı bulunduğunuz vergi dairesine,
mükellefiyet kaydınız bulunmuyor ise herhangi bir vergi dairesine vererek şifre alabilirsiniz.
Tüzel kişi veya tüzel kişiliği olmayan teşekkül adına şifre almak istiyorsanız, İnteraktif Vergi Dairesi Talep Bildirimi Formunu
- Kanuni temsilci/idareci veya İnteraktif Vergi Dairesi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren Noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla bağlı olduğunuz vergi dairesine,
mükellefiyet kaydı bulunmayan tüzel kişiliği olmayan teşekkül iseniz kanuni veya iş merkezinizin bulunduğu yer vergi dairesine vererek şifre edinmeniz mümkündür.
Kanuni temsilci eğer bizzat şifre almaya gelemeyecekse İnteraktif Vergi Dairesi Formunu imzaladıktan sonra yetkilendirdiği kişi Zarf Teslim Yazısı ile şifreyi vergi dairesinden alabilir.
Vergi Dairesi;
- İnternet Hizmetleri Başvuru Formu üzerindeki mükellef bilgilerin doğruluğunu kontrol eder.
- Başvuruyu yapan kişiye Kullanıcı Kodu ve Kullanıcı Şifresi bilgilerini kapalı şifre zarfı içerisinde teslim eder.
- Kullanıcı hesabı bu işlemi takiben internette aktif hale getirir.
2) İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması üzerinden şifre nasıl alınır?
İster özel kişi olun ister tüzel kişi vergi dairesine gitmeden de internet üzerinden anında kullanıcı kodu ve şifre edinebilirsiniz. Şimdi adım adım şifre alma işleminin nasıl yapılacağını görelim:
Adım 1: İnteraktif Vergi Dairesi sayfasına (https://ivd.gib.gov.tr) girersiniz. Aşağıdaki resimde gösterdiğimiz gibi sayfanın sol alt bölümünde yer alan “E-Devlet İle Kayıt Ol” butonuna basarsınız.
Adım 2: Bu butona tıkladıktan sonra aşağıda resimde gösterdiğimiz “E-Devlet Kimlik Doğrulama Sistemine” yönlendiriliyorsunuz. Bu kısımda, gerçek kişi iseniz kendinize ait TC Kimlik Numaranızı ve e-Devlet şifrenizi; tüzel kişi iseniz kanuni temsilciye ait TC Kimlik Numarasını ve e-Devlet şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Tüzel kişilerin bu hizmetten yararlanabilmesi için önceden MERSİS sisteminde kanuni temsilcilerini kaydetmesi zorunludur. TC Kimlik Numarası ve E-Devlet şifrenizi girdikten sonra tekrar İnteraktif Vergi Dairesi web sayfasına geçiş yaparsanız.
Adım 3: Bu sayfada aşağıdaki resimde gösterilen menü önünüze açılır. Burada size uygun 2 kullanıcı tipinden (Gerçek Kişi veya Tüzel Kişi) birini seçerseniz.
Adım 4: “Gerçek Kişi Kayıt İşlemini” tıklarsanız aşağıdaki resimdeki ekran açılır. Bu ekranda, İnteraktif Vergi Dairesine giriş için kullanmak istediğiniz şifrenizi ve İnteraktif Vergi Dairesi işlemlerinde kullanacağınız cep telefonu numaranızı girerek “Kaydet ve İlerle” butonuna tıklayınız. Sistemde şifre oluşturma işlemini bu şekilde tamamlarsınız. Sistem aynı zamanda size bir kullanıcı kodu da verir. Bu kullanıcı kodu ve biraz önce tanımladığınız şifrenizle bundan sonra İnteraktif Vergi Dairesinin tüm hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Dilerseniz kullanıcı kodunu kullanmaya gerek olmadan da sadece TC Kimlik Numaranız (veya varsa Vergi Kimlik Numaranız) ve şifrenizle de sisteme giriş yapabilirsiniz.
“Tüzel Kişi Kayıt İşlemini” tıklarsanız aşağıdaki resimdeki ekran açılır. Tüzel kişilerin kayıt işlemleri esnasında kanuni temsilci / idareci bilgileri MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) sisteminden kontrol edilmektedir. Eğer MERSİS’de kaydınız yoksa bu menüden kullanıcı kodu ve şifre edinemezsiniz. Vergi dairesine giderek ancak şifre alabilirsiniz.
MERSİS’de kaydınız varsa aşağıdaki ekranda tüzel kişiliğe ait vergi kimlik numarasının girişini yaparak “Tüzel Kişi Doğrula” butonuna basınız. Sistem tarafından kanuni temsilci – tüzel kişi ilişkisinin doğrulaması / eşleşmesi kontrol edilir. Doğrulamanın ardından şifre oluşturma ekranına geçiş yapılır.
Tüzel Kişiler için şifre oluşturma ekranı Gerçek Kişiler ile aynıdır. Aşağıdaki ekranda, İnteraktif Vergi Dairesine giriş için kullanmak istediğiniz şifrenizi ve İnteraktif Vergi Dairesi işlemlerinde kullanacağınız cep telefonu numaranızı girerek “Kaydet ve İlerle” butonuna tıklayınız. Sistemde şifre oluşturma işlemini bu şekilde tamamlarsınız. Sistem aynı zamanda size bir kullanıcı kodu da verir. Bu kullanıcı kodu ve biraz önce tanımladığınız şifrenizle bundan sonra İnteraktif Vergi Dairesinin tüm hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Dilerseniz kullanıcı kodunu kullanmaya gerek olmadan da sadece TC Kimlik Numaranız (veya varsa Vergi Kimlik Numaranız) ve şifrenizle de sisteme giriş yapabilirsiniz.
Kullanıcı kodu bilginize ayrıca sisteme giriş yaparak Sicil Bilgilerim menüsünden de erişebilirsiniz.
Özetlersek
Buraya kadarki kısımda özel ve tüzel kişilerin İnteraktif Vergi Dairesi online (çevrimiçi) sistemine nasıl giriş yapacakları ve giriş yapmak için gereken şifreyi nasıl elde edecekleri hakkında bilgi verdik.
Yukarıda belirttiğimiz gibi şifre almadan da mükellefler E-Devlet şifreleriyle mükellefler kolaylıkla İnteraktif Vergi Dairesinin sunduğu her türlü hizmetten yararlanabilirler. En kolay ve hızlı kullanma tarzı budur. Bunun yanında uygulamaya özel bir şifre ile hizmetlerden yararlanmayı isteyen mükellefler için de vergi dairesine bizzat gitmeden yine İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi üzerinden online olarak hızlıca anında şifre edinmek mümkündür.
İnteraktif Vergi Dairesi şifresiyle sizi yükümlülük altına sokacak birçok işlem yapabildiğiniz için şifrenizin kolay tahmin edilemeyecek şekilde güçlü bir şifre olarak belirlenmesine ve şifre erişiminizin güvenli olmasına dikkat etmenizi öneririz.
İnteraktif Vergi Dairesine Giriş ve Şifre İşlemleriyle İlgili Sık Sorulan Sorular
Şifresiz işlemlerden herkes yararlanır. Şifreli işlemlerden ise:
- Hâlihazırda kullanıcı kodu ve şifresi bulunan
- e-Devlet şifresi bulunan,
- https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden “E-devlet ile Kayıt Ol” menüsünden şifre edinen gerçek ve tüzel kişiler yararlanabilecektir.
İnteraktif Vergi Dairesi Sistemi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından mükelleflere kolaylık sağlamak amacı ile oluşturulan bir sistemdir. Sistemin kullanılması zorunlu değildir. Dileyen vergi dairesine giderek işlemlerini gerçekleştirebilir.
Bilginin bütünlüğü ve gizliliği kriptolu iletişim (128-bit SSL) ile sağlanmaktadır.
Mükelleflerin vergisel işlemleri ile ilgili bilgiler, Vergi Usul Kanununun 5. maddesine göre mahremiyet taşıdığı için sisteme giriş yapılmadan sistemin kullanılması ve sistem içerisinde yer alan bilgi ve belgelere erişilmesi mümkün değildir.
Ayrıca, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılacak işlemlerde sistemde kayıtlı cep telefonuna doğrulama kodu gönderilir. Doğrulama kodu bilgisi olmadan işleme devam edilemez.
İnternet Vergi Dairesi web sitesi ana sayfası (https://ivd.gib.gov.tr) üzerinden “Şifremi Unuttum” butonuna tıklayarak yeni şifre oluşturabilirsiniz.
Şifremi Unuttum menüsüne tıkladıktan sonra E-devlet sistemine yönlendirilirsiniz. Tüzel kişilerin şifremi unuttum işlemleri esnasında kanuni temsilci/idareci bilgileri MERSİS sisteminden kontrol edilmektedir. Eğer bu platformda kaydınız bulunmuyor ise kullanıcı kodu ve şifre edinme talebinizi vergi dairesi aracılığı ile gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Şifrenizi art arda üç kere yanlış girerseniz hesabınız güvenlik nedeniyle beş dakika süreyle geçici olarak kilitlenir. Şifrenizi unuttuysanız “Şifremi Unuttum” seçeneği ile yeni şifre oluşturabilirsiniz.
Sisteme giriş yaptıktan sonra, ekranın sağ üst köşesinde Ad Soyad/Unvan alanının üzerine geldiğinizde “Cep Telefon Bilgisi Güncelle” ve ‘’Şifre Değiştir’’ alanlarına tıklayarak kayıtlı telefon numaranızı ve şifrenizi değiştirebilirsiniz.
Evet kullanabilirsiniz.
Vergi dairesi tarafından kapalı zarf içerisinde İnteraktif Vergi Dairesi uygulamasından yararlanabilmeniz için size özel verilen, 8 karakterden oluşan kullanıcı kodudur. Her mükellefe yalnız bir kullanıcı kodu verilmektedir. Bu kodu, vergi dairesine gitmeden İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden şifre alırken en son aşamada sistem size otomatik olarak oluşturmaktadır.
Tüm mesajlar ücretsizdir.
Hayır. Internet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu‘nun doldurularak imzalanması yeterlidir. Ancak Zarf Teslim Yazısı doldurularak vergi dairesinde internet hizmetlerine ilişkin işlemleri yapmak üzere bir kişi yetkilendirilmelidir.
- Vergi dairesine gidilmeksizin 7/24 her yerden vergisel işlemlerin yapılabilmesi.
- Hız ve kolaylık sağlayarak zaman kazandırması
- İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılan başvuru/taleplerin hangi aşamada olduğunun takibinin sağlanması.
- Vergi dairesi sistemlerinde kayıtlı olan kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, mükellefiyet bilgileri ve motorlu taşıtlara ilişkin bilgilerin görüntülenebilmesi.
- İşlemlerin sistem üzerinden aracı olmaksızın başlatılması ve sonlandırılması.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler:
- Almanya’da Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?
- Kriz Zamanında Maliyetler Nasıl Düşürülür?
- Miras Yoluyla Edinilen Arsa ve Konut Satışında Vergilendirme Nasıl Olur?
- Uzaktan Yurt Dışına Yazılım Hizmeti Vermenin Vergi Yönünden İncelenmesi
- Almanya’da Şirket Nasıl Kurarım?
- İngiltere’de Şirket Nasıl Kurarım?
- Hollanda’da Şirket Nasıl Kurarım?
- Belçika’da Şirket Nasıl Kurarım?
- KDV İade Hizmeti
- Tam Tasdik Denetim Hizmeti
- Romanya’da Şirket Kurma Rehberi
- İhracat KDV İadesi Sirküleri
İlgili Yazılar
- MHRPartner
- 3 Ocak 2023
2023 Yılı Serbest Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Tam Tasdik Tutarları
MHR & Partners Akademi 2023 Yılında Serbest Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirleri ..
- MHRPartner
- 1 Aralık 2022
Hollanda’da Yatırım Yapmak İsteyenler İçin Çarpıcı Başlıklar
Alper Şentürk Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Hollanda, 2022 yılı veril ..